Pension moordzaak-Anjum verkocht

ANJUM, 27 NOV. Het `horrorpension' in Anjum, waar vorig jaar de lijken van twee mannen werden aangetroffen, is gisteren op de eerste dag van de openbare verkoop bij opbod verkocht aan J. Attema, een gepensioneerd aannemer uit Workum. De man bood 287.000 gulden voor het gebouw.

Op het terrein van het pension werden 24 december vorig jaar de lichamen gevonden van de 26-jarige Louw de Jong en de 38-jarige Hermanus Sonnemans. De eigeegeringnaresse van het pension, M. van der E. (53) werd vorige week door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot zes jaar cel en tbs wegens dubbele moord.

Van der E. had voorafgaand aan de openbare verkoping van het pand geweigerd de sleutel van haar woning af te geven, zodat belangstellenden tijdens de bezichtiging alleen door de ramen naar binnen konden kijken.

Sinds vorig jaar december ontvangt Van der E. geen arbeidsongeschiktheidsuitkering meer, waardoor ze niet langer aan haar hypotheekverplichtingen kan voldoen. Hypotheeknemer Rabobank gaf daarop opdracht tot de openbare verkoop van het pension. De woning, de schuur en de grond van het pension werden op anderhalve ton ingezet.

Op de verkoop kwamen ongeveer zeventig kandidaat-kopers af. Onder hen bevonden zich veel onroerendgoedhandelaren die in groepen opereren. De koper maakt deel uit van een groep van ongeveer vijftien `strijkgelders', die veel openbare verkopingen bezoeken en het bodgeld opstrijken. Volgens een van de aanwezigen zal de echte belangstellende zich pas over twee weken aandienen, als de finale verkoop plaatsheeft. De woning en het aangrenzende land worden dan bij afslag verkocht. Als de prijs niet boven de verkoopprijs van gisteren uitkomt zal Attema het pand vermoedelijk aan een makelaar doorverkopen.

Een `strijkgelder' uit de groep van Attema zei te verwachten dat het pension voor een hogere prijs kan worden doorverkocht, omdat er een hypotheek van vijf ton op zou staan. Dat er op het terrein twee moorden zijn gepleegd doet er volgens hem voor menig koper niet toe.

“Je woont hier rustig en vrij en je zit vlakbij het Lauwersmeer. Ideaal voor Duitsers.'

Volgens de raadsmannen van Van der E. had de bank nog wel enkele maanden kunnen wachten met de openbare verkoop, omdat geprobeerd wordt de stopgezette uitkering aan Van der E. uitbetaald te krijgen. Advocaat W. Anker: “Dan kan zij weer aan haar hypotheeklasten voldoen. Van der E. beschouwt zichzelf als onschuldig en wil in Anjum terugkomen.'