Opec-landen zien af van maatregelen; Olieprijs blijft extreem laag

WENEN, 27 NOV. De Opec-landen zullen in ieder geval tot maart komend jaar geen extra maatregelen nemen die de ver weggezakte olieprijs kunnen oppeppen. De leden van de Organisatie van olie exporterende landen besloten gisteren tijdens hun halfjaarlijkse conferentie de ontwikkeling op de oliemarkt voorlopig maar even aan te zien.

Oliemarktdeskundigen verwachten dat de olieprijs de komende tijd tot onder de 10 dollar per zal zakken. Vanochtend kwam de prijs van een vat ruwe Noorzeeolie nauwelijks van zijn plaats. De koers opende vanochtend in Londen een dollarcent lager en was rond het middaguur weer exact gelijk aan de koers van gisteren: 10,96 dollar. “De Opec-bijeenkomst heeft niets belangrijks opgeleverd', zei een handelaar vanochtend. “En gisteren en vandaag zijn sowieso rustige handelsdagen.'

Door onderlinge twist over de per Opec-land toegestane produktiehoeveelheden besloot de organisatie in feite maar even niets te doen en de ontwikkelingen op zich af te laten komen. “In maart vergaderen we opnieuw en dan zijn alle opties open, We zullen dan kijken of we de huidige productiebeperking van 2,6 miljoen vaten per dag gedurende de rest van 1999 moeten voortzetten of dat we de productie nog extra moeten verminderen', zei secretaris-generaal Rilwanu Lukman na het beraad van de afgelopen twee dagen in Wenen.

Opecs probleem is dat de in juni dit jaar gemaakte afspraak tot productievermindering niet door alle landen wordt nagekomen. Met name Venezuela en Iran worden er door de andere lidstaten van verdacht bij elkaar 600.000 vaten per dag meer olie op de markt te brengen dan is toegestaan.

Saoedi-Arabie, Opecs grootste producent met ruim 8 miljoen vaten per dag, voelde er niets voor nu al tot nieuwe beperkingen te besluiten terwijl de geldende afspraken nog niet eens worden nageleefd.

De oliebranche had echter gehoopt dat de Opec minimaal zou besluiten het huidige restrictieve productiebeleid met een half jaar te verlegen tot eind volgend jaar. De resultaten van olieconcerns hebben erg te lijden onder de alsmaar dalende olieprijs.

Sinds het begin van dit jaar is de olieprijs met meer dan eenderde in prijs gezakt. De lage prijs vormt de grote drijfveer achter het toenemende aantal fusies en samenwerkingen in de industrie zoals de alliantie van Shell en Texaco in raffinage en verkoop, de overname van het Amerikaanse Amoco door British Petroleum en de voorgenomen fusie tussen Exxon en Mobil. Vandaag werd ook bekend dat Russische (Lukoil, Gazprom) en Nigeriaanse (NNPC) energiemaatschappijen met elkaar in gesprek zijn over een alliantie.

Een vat Noordzee-olie bracht gisteren 10,96 dollar op. De gemiddelde jaarprijs ligt op 13,65 dollar, het laagste punt sinds twaalf jaar. “De oliemarkt moet nu maar hopen op hele koude winter', aldus een gedesillusioneerde analist.

Tot de Opec behoren onder meer Saoedi-Arabie, Iran, Venezuela, Irak Koeweit en Libie.