Netanyahu keert terug om Libanon

TEL AVIV, 27 NOV. De Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft gisteravond wegens de ernstige situatie in Zuid-Libanon zijn Europese reis afgebroken. Nadat hij in Londen werd ingelicht over het sneuvelen van opnieuw twee soldaten in Libanon, besloot hij met spoed naar Israel terug te keren. Om leiding te kunnen geven aan het debat over de escalerende oorlog met Hezbollah in Zuid-Libanon zag Netanyahu af van een belangrijk bezoek aan Spanje.

De soldaten werden bij een bomexplosie gedood toen ze hulp boden aan een tank en pantserwagen die op eveneens door de Libanese moslim-fundamentalistische organisatie Hezbollah geplaatste mijnen waren gelopen. De laatste tien dagen zijn in totaal zeven Israelische soldaten in de veiligheidszone in Zuid-Libanon gedood. Dit jaar zijn bij meer dan duizend guerrilla-acties in Libanon 24 soldaten gedood.

Premier Netanyahu sprak zich gisteravond in Londen uit voor herziening van Israels militaire optreden in Zuid-Libanon als een voorbereidende stap tot het terugtrekken van de in de veiligheidszone gelegerde troepen. Dat kan volgens hem gebeuren als de veiligheid van Israels steden langs de grens met Libanon is verzekerd en het door Israel geoefende en gefinancierde `Zuid-Libanese Leger' niet aan zijn lot wordt overgelaten. Israel aanvaardde enkele maanden geleden resolutie 425 van de Veiligheidsraad van de VN inzake terugtrekking uit Libanon.