Minister Miyazawa stapt na vier maanden op

TOKIO, 27 NOV. Na slechts vier maanden op zijn post te zijn geweest heeft de Japanse minister van Financien, Kiichi Miyazawa, vandaag aangegeven te willen aftreden.

Miyazawa heeft nog geen datum genoemd maar heeft wel gezegd dat hij het werk aan de begroting voor het komende jaar wil afronden. Dit zou betekenen dat hij op z'n vroegst eind december opstapt.

De 79-jarige Miyazawa trad afgelopen juli op specifiek verzoek van premier Keizo Obuchi aan als minister van Financien omdat alleen hij de noodzakelijke expertise zou hebben om de financiele sector door de huidige crisis te leiden.

De benoeming was zeer opmerkelijk aangezien Miyazawa eerder al premier was geweest.

Voor een terugkeer van een voormalig premier als minister was slechts een vooroorlogs precedent te vinden. Miyazawa stribbelde - in ieder geval voor het oog van de pers - dan ook lang tegen bij zijn benoeming.

Deze zomer stond Miyazawa bij de opstelling van nieuwe wetgeving aangaande de financiele sector echter grotendeels buiten spel. Jonge experts uit regerings- en oppositiepartij namen het heft in handen.

Aanleiding voor Miyazawa om af te treden is het overgeven van het leiderschap van zijn factie binnen de regerende Liberaal Democratische Partij aan de jongere Koichi Kato.

De LDP bestaat namelijk uit vijf facties die in een permanente machtsstrijd zijn verwikkeld.

“Ik moet Kato met al mijn energie steunen en kom daardoor in een vertrouwensprobleem. Dus stap ik uit het kabinet', aldus Miyazawa vanmorgen.

Ook hieruit is af te leiden dat Miyazawa rond de jaarwisseling aftreedt.

De LDP heeft namelijk met de oppositionele Liberale Partij een coalitie op stapel staan, die in januari van start moet gaan.

Een felle strijd is zodoende te verwachten rond kabinetsposten waarbij Miyazawa vermenging van loyaliteiten lijkt te willen vermijden.

    • Hans van der Lugt