Libiers willen met Amerikanen praten in Maastricht

ROTTERDAM, 27 NOV. Libische wetenschappers hebben de Maastricht School of Management (MSM), een onderdeel van de Universiteit Maastricht verzocht om op korte termijn in Nederland een conferentie te organiseren met zowel Libische als Amerikaanse wetenschappers. Het verzoek is gedaan door Dr. Saleh Ibrahim, directeur-generaal van de Academy of Graduate Studies and Economic Research in Tripoli, een instituut dat in nauw contact staat met de overheid.

Het verzoek heeft te maken met de onderhandelingen over de mogelijke berechting in Nederland van de twee verdachten in de Lockerbie-zaak. Nederland heeft aangeboden de rechtszaak (conform Schots recht) onderdak te bieden tegen de Libiers die verdacht worden van de bomaanslag op een Boeing 747 van PanAm in 1988 boven het Schotse Lockerbie.

De onderhandelingen hierover bevinden zich momenteel in een impasse omdat Libie garanties van Groot-Brittannie en de Verenigde Staten wil bijvoorbeeld de garantie dat de beklaagden na een eventuele veroordeling niet in Schotland of de Verenigde Staten worden gevangen gezet, maar in Nederland of Libie zelf.

In Maastricht hebben de afgelopen jaren al diverse studenten uit Libie gestudeerd. Het Nederlandse instituut heeft zich in principe bereid verklaard de conferentie te organiseren, maar bekijkt of het ook op korte termijn kan.