Kunnen apen lachen?; Kinderen bedachten quizvragen

Wie weet win je wel ontdekkingstocht van een week in Amerika, of mag je met je klas naar het plaatsje Muggenbeet, als je meedoet met de Nationale Wetenschapsquiz voor kinderen, die op deze pagina staat afgedrukt. Het is voor het eerst dat zo'n quiz voor kinderen gehouden wordt, en kinderen hebben ook de vragen bedacht. Er zitten hele moeilijke bij, zoals `Tot hoever kun je tellen?' en ook rare vragen: `Kunnen apen lachen?'.

Veel plezier met het uitdenken van de goede antwoorden. Vandaag over een maand, op zondag 27 december wordt de Kinderwetenschapsquiz op televisie uitgezonden, in het jeugdprogramma Villa Achterwerk. Dan worden de antwoorden en de winnaars bekend gemaakt. Wim T. Schippers, de stem (en bedenker van liedjes) van Ernie van Sesamstraat is de presentator.

Er staat tenminste een foutje in de tekst van de junior Wetenschapsquiz. De mensen van de wetenschapsquiz hebben de tekst kant en klaar aan ons gegeven, zodat wij van de Kinderpagina er geen tikfouten in konden maken. Dat was verstandig, want foutloos tikken is moelijk. Maar ze stuurden ons gisteren een brief je dat zij per ongeluk een tikfoutje in de tekst bij de quiz hadden gemaakt. Helaas kunnen we dat niet meer veranderen. Maar we doen er een extra prijsvraagje bij. In de tekst van de junior Wetenschapsquiz, die hierbij staat afgedrukt, zit tenminste een tikfout. Er is een letter vergeten in een plaatsnaam. Weet jij welke? Stuur die juist gespelde plaatsnaam op een briefkaart voor 14 december aan NRC Handelsblad Kinderpagina, Paleisstraat 1, 1012 RB AMSTERDAM, en je maakt kans op een platen- of boekenbon van 35 gulden. Zet je naam adres en leeftijd erbij. Maar let op: stuur je inzending van de Quiz niet naar de krant. De quizoplossing moet je voor 14 december ingevuld sturen aan: De Nationale Wetenschapsquiz Junior, Postbus 93138, 2509 AC DEN HAAG.

Toon Tellegens dierenverhaal verschijnt in verband met de Kinder-Wetenschapsquiz volgende week.

    • Paul Steenhuis