Koersveranderingen en omzet op Damrak gering

AMSTERDAM, 27 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs werd vanochtend gekenmerkt door kleine koersschommelingen. De waarde van de belangrijkste beursfondsen veranderde slechts met dubbeltjes. Uitzondering was Numico met een koersstijging van 2,9 procent (2,40 gulden) naar 84,50 gulden. De AEX-index daalde met 3,92 punten (0,4 procent) naar 1130,77 punten.

Bij de middelgrote Midkap-fondsen was meer vuurwerk te zien. De koers van het verpakkingsconcern Van Leer sprong 10,9 procent omhoog. Het aandeel werd vier gulden meer waard op 40,70 gulden. Op een gisteren gehouden bijeenkomst van zakenbank Theodoor Gilissen werd het aandeel door analisten betiteld als “het meest ondergewaardeerde' van de beurs.

Een uitschieter op de lokale markt was Delft Instruments, dat 5,7 procent (1,40 gulden) steeg naar 26 gulden.

De beurshandel kampt met een gebrek aan nieuws. De stroom derdekwartaalcijfers is opgedroogd en de Amerikaanse dollar was nagenoeg onveranderd 1,92 gulden waard. Verder was Wall Street gisteren gesloten wegens de viering van Thanksgiving Day. “Er is niet veel te beleven. De markt heeft de neiging terug te zakken. Daarbij worden we beinvloed door de lagere koersen op de andere Europese beurzen', verklaarde een handelaar.

Beurshandelaren vrezen dat na november ook december een stille maand wordt. Veel institutionele beleggers sluiten versneld hun boeken in verband met de introductie van de euro volgend jaar. Dat geldt ook voor optiehandelaren die de laatste twee weken van december nodig hebben om hun administratie aan te passen voor de gemeenschappelijke munt.

Een relatief sterke stijger onder de AEX-fondsen was KLM. De samenwerking tussen Alitalia en KLM kan voor enorme kostenbesparingen zorgen, zo denken analisten. Het aandeel steeg op een dalende markt met 0,70 gulden (1,2 procent) naar 60,50 gulden.

Akzo Nobel, dat de verkoop aankondigde van twee voormalige Courtaulds-dochters en goede vorderingen maakt met de afsplitsing van de vezeldivisie, steeg 1,30 op 84,30 gulden.

ING, gisteren een populair aandeel wegens als gunstig beoordeelde kwartaalcijfers, verloor een gulden op 115,30 gulden.

Aegon verloor (2,20 gulden) een procent op 202,30 gulden, Fortis bleef onveranderd op 137,80 gulden, ABN Amro daalde 0,30 gulden (0,7 procent) naar 40,70 gulden.

Hagemeyer behoorde tot de weinige stijgers. Het handelshuis, de afgelopen maanden flink onder druk door de crisis in Azie, won 0,50 gulden op 68,50. KPN was de sterkste daler met een verlies van 1,70 gulden 82,40 gulden.

Koninklijke Olie wist vandaag niet meer te profiteren van de interesse van beleggers in de oliesector wegens fusiegesprekken tussen de Amerikaanse concerns Exxon en Mobil. De `olies' daalden vanochtend met twee dubbeltjes naar 93,70 gulden.