INTERNATIONALE BEURZEN

LONDEN Een winstwaarschuwing van de Britse bank Barclays en het daaraan gekoppelde vertrek van haar bestuurszitter zorgden vandaag voor opschudding op de beurs van Londen. Het aandeel kelderde 8 procent. Ook branchegenoot Standard stond onder druk. Op de aankondiging dat de Azie-crisis nog meer gevolgen zal hebben, verloor dit fonds 6,5 procent. In reactie daalde het bankaandeel HSBC met twee procent omlaag.

De FTSE-100, graadmeter van de beurs in Londen, zakte vanochtend met 0,7 procent naar 5789,20 punten.

FRANKFURT De DAX-index daalde op een rustige beurs 0,1 procent naar 5046,56 punten. Beleggers reageerden negatief op het nieuws dat de Duitse industriegroep Viag van plan is te fuseren met het Zwitserse Algroup. De aandelenruil zou voordeliger zijn voor beleggers in de Zwitserse onderneming, die vooral sterk zal worden in aluminiumproductie.

PARIJS De graadmeter van de Parijse beurs de CAC-40, daalde vanochtend 0,4 procent naar 3901,25 punten. Net als gisteren waren de oliefondsen in trek bij beleggers, op grond van de berichten over fusiebesprekingen tussen Exxon en Mobil. Het aandeel Total klom 1 procent, dat van Elf 0,27 procent. Ook aandelen van autofabrikanten en toeleveranciers waren gevraagd. Uitschieter in deze sector was onderdelenfabrikant Sommer Allibert, dat een koerswinst behaalde van 4,5 procent.

Grote verliezer was Usinor. Het staalconcern gaf een winstwaarschuwing.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vandaag lager gesloten. De Nikkei-index daalde met 138,38 punten (0,9 procent) tot 15.069,39. De beurs moest het doen zonder inspiratie uit de Verenigde Staten.

De handel was niet onder de indruk van de aankondiging dat minister van Financien Kiichi Miyazawa over niet al te lange tijd aftreedt. Somberheid over de Japanse economie bepaalde de handel voor een groot deel.

Vandaag werd bekend dat de werkloosheid in Japan in oktober, net als in de twee voorgaande maanden, 4,3 procent van de beroepsbevolking heeft bedragen. Daarmee zit de werkloosheid nog altijd op een recordpeil.

In Zuid-Korea beleefden de aandelenkoersen een geringe stijging. De beursindex ging met 0,1 procent omhoog.

In Hongkong en Singapore sloten de koersen 0,3 procent lager.

NEW YORK Wall Street was gisteren gesloten in verband met Thanksgiving Day.