Hapklaar geluk voor thuis

IJskast in de keuken vlak naast de kookplaat neergezet? Helemaal mis. Stoelen met het gezicht naar het raam? Foute boel. Rare hoeken in de woonkamer aangebracht? Daar komt onrust van.

Al die levensgevaarlijke vergissingen in woninginrichting veroorzaken namelijk een verkeerde verdeling van vitale energie, zoals de oude Chinezen al wisten. Hun antieke leer van feng shui (`wind en water'), die zich bezighoudt met `de kunst van het leven in balans met de omgeving' is al een tijdje en vogue onder woningbezitters met een hang naar New Age. De `eerste interactieve cd-rom over feng shui, geproduceerd door de CH'I Company (`career, education, fame, happiness, health, love, peace en wealth', aldus het naar adem happende persbericht), laat zien waar de oude Chinezen hun televisie zouden neerzetten in een moderne huiskamer en waar ze het rustgevende schilderijtje zouden hangen in de vergaderzaal van een Raad van Bestuur. Al klikkend door een aantal 3 D-ruimtes word je zo bijgepraat over de vijf kosmische elementen, de levensenergie (ch'i), de `rijkdomhoek' in je woning en het nut van zonwering.

Het verband met het oude feng shui, waarvan de elementaire begrippen in een apart kadertje worden uitgelegd, is flinterdun, maar vermakelijk is de cd-rom wel. Vooral de rondleiding door de vergaderzaal van de Raad van Bestuur moet een eye opener zijn voor aandeelhouders en kleine beleggers want je wordt er toch maar mooi even aan herinnerd dat het `bij rijkdom draait om innerlijke rijping' en dat `uiterlijke schijn niets voorstelt als dit niet samengaat met een voortdurende ontwikkeling van het bedrijf'. Zo is het maar net. Let ook op de plaats van het schilderij met drie personen (de leden van de Raad van Bestuur?), bewust op de `familie-plaats' gehangen om een betere verdeling van ch'i tussen de bestuurders te bevorderen.

Deze cd-rom is een product van de eigentijdse New Age-industrie, die profiteert van de behoefte aan rituelen en andere hapklare sacrale snufjes in een seculiere prestatie-maatschappij.

Sommige ontkerkelijkte harde werkers praten met bomen om te ontspannen, trekken baantjes met een dolfijn of herbeleven hun geboorte in een indiaanse zweettent. Maar voor wie zijn huis niet uit wil, is deze cd-rom misschien een uitkomst. Een beetje schuiven met tafels en stoelen, en je bent op weg naar levensgeluk rijkdom en succes.

Nu zit daar ook wel, ergens heel ver weg, iets in. Een aquarium met acht goudvissen neerzetten, zoals de cd-rom adviseert, en daar een half uurtje per dag naar staren, kan natuurlijk een rustgevend effect hebben na een rondje messen trekken op de werkplek. Maar wat is daar feng shui aan? Het commerciele gewiekste extraatje van dit soort New Age producties, boven de normale huis- tuin- en keuken-adviezen van de gestampte pot, zit hem in de rituelen, die met hun exacte instructies de suggestie van mysterie en wijsheid wekken. Zet een aquarium neer met acht (8) goudvissen. Met negen (9) goudvissen werkt het kennelijk niet meer. Ook dat is overigens niet helemaal uit de lucht gegrepen, weten we uit onderzoek naar godsdienstige rituelen: juist het feit dat instructies, hoe onzinnig ook, nauwgezet worden gevolgd, brengt de discipelen in de juiste contemplatieve toestand. Godsdiensttwisten ontstaan niet voor niets over schijnbaar triviale vragen als: moet het kruisteken met twee of met drie vingers worden geslagen?

Helemaal ontbloot van risico's lijkt de cd-rom met zijn sprekende planten en spoelbakken ten slotte ook weer niet, voor de echte goedgelovigen die feit en fictie niet kunnen scheiden. Het heeft geen zin om, na gebruik, een rondje door je nieuwe, energetisch gecoiffeerde woning te lopen, `klik' te zeggen tegen een fornuis of een plant, en dan te hopen dat die iets opbeurends terugzegt.

Geef hem gewoon een beetje water; dat zou je nog bijna vergeten van zo'n cd-rom.

Feng Shui. Uitg. Uitg. Dick Evers' CH'I Company. Win'95 en Powermac. Bestellen via internet (www.dickevers.nl) of door overmaken van 68 gulden naar rek.nr. 65.56.56.693 ING Bank Venlo.

    • Sjoerd de Jong