Handelaren tegen splitsing indexopties

AMSTERDAM, 27 NOV. Handelaren op de Amsterdamse optiebeurs verzetten zich fel tegen een splitsing van indexopties. Beursbedrijf Amsterdam Exchanges besloot vorige week opties op de AEX-index per eind januari niet langer in pakketten van honderd aan te bieden maar van tien. De beurs wil hiermee de omzet van optiecontracten verhogen. Volgens handelaren wordt de optiehandel hierdoor te duur en jaagt de beurs beleggers de grens over.

Dat bleek gisteravond op een informatiebijeenkomst van de beurs voor de optiehandelaren.

De verlaging van de handelseenheid is aantrekkelijk voor de kleine particuliere belegger die veertig procent van de indexhandel voor zijn rekening neemt, stelt de beurs. De drempel naar opties op AEX-index is door de minimumafname van honderd en de sterk gestegen aandelenkoersen te hoog geworden. Optieseries op de index van de vijf grootste bedrijven (Dutch-Top-5-index) moesten onlangs uit de notering worden genomen wegens gebrek aan handel.

Professionele beleggers die vooral grote optiecontracten op de beurs sluiten worden juist benadeeld, vinden de handelaren. Zij moeten nu tien optiecontracten afsluiten om dezelfde onderliggende waarde te krijgen. De beurs heeft weliswaar besloten de optietarieven de halveren, maar dan nog moeten beleggers vijf keer zoveel aan transactiekosten betalen nu.

Dat lijkt aantrekkelijk voor Amsterdamse floorbrokers (tussenpersonen voor beleggers) die hieraan ook verdienen. Zij vrezen echter dat grote beleggers wegens de hoge kosten andere optiebeurzen kiezen, zoals Eurex, de samenwerkende optiebeurzen van Frankfurt, Zurich, Parijs en Chicago.