Godenzonen

Ronald de Boer karakteriseerde vorige week de veelgeplaagde grasmat in de Arena als “een schijtveld'. Welke kwalificatie zou belegger Ronald de Boer voor het Ajax-aandeel hebben?

In mei ging het aandeel Ajax voor 25 gulden naar de beurs en succes leek verzekerd toen de eerste handelsdag met een winst van ruim 5 gulden werd afgesloten. De all time high op de eerste dag is echter nooit overtroffen, alsof je een vroege 2-0 voorsprong weggeeft.

Afgelopen dinsdag maakte Ajax bekend dat de vereniging vorig seizoen een verlies van meer dan 5 miljoen gulden heeft geboekt. Vertrekkend directeur Oldenhof was er duidelijk over: de Champions League maakt of breekt de cijfers. Weer rode cijfers voor het lopende seizoen kon hij niet uitsluiten, want bijna alles hangt af van de resultaten in de Europese competitie.

Koud een dag later verliest Ajax van Croatia Zagreb en zijn de kansen op een vervolg in de Champions League minimaal. Op donderdag krijgt het aandeel een klap en belandt, ondanks de huidige beurseuforie, ruim 10 procent onder de introductiekoers. Opnieuw ligt een verliesgevend jaar op de loer. En voor de belegger staat de uitschakeling uit de Europese competitie niet alleen: een leegloop (de Boertjes Litmanen, Van der Sar) van het elftal hangt als een donkere wolk boven de Arena.

Trainer Olsen staat machteloos. Slechts met “hopen en bidden' kunnen volgens hem de godenzonen in de Champions League blijven. Dat klinkt niet echt bemoedigend voor de belegger: een topman bij een beursfonds die hogere machten moet aanroepen om de godenzonen in de race te houden.

Erik van der Walle

    • Michiel van Nieuwstadt