Fusie aluminiumproducenten

MUNCHEN, 27 NOV. Het Duitse conglomeraat Viag en het Zwitserse concern Alusuisse Lonza gaan fuseren. Viag heeft dit vanochtend bekendgemaakt.

De twee ondernemingen zijn actief in de sectoren aluminium verpakkingen en chemie. Samen vormen ze een industriele groep met een verwachte omzet van 53 miljard mark (59,3 miljard gulden). Viag verwacht vanaf 2002 een verbetering van de winstgevendheid van het nieuwe bedrijf door jaarlijkse synergievoordelen van in totaal 570 miljoen mark. Daar staat een eenmalige voorziening van 400 miljoen mark tegenover.

Het Duitse bedrijf is verreweg de grootste van de twee. Viag heeft ruim 100.000 werknemers en boekte vorig jaar een omzet van bijna 50 miljard mark (56 miljard gulden). Alusuisse kwam met 28.000 werknemers uit op 8,9 miljard Zwitserse franc (12 miljard gulden).

Viag is ook actief in de elektriciteitsproductie via dochterbedrijf Bayernwerk. Verder richt het concern zich steeds meer op de telecommunicatie.

De partners willen hun fusie financieren door aandelenruil, waarbij als voorwaarde geldt dat ten minste 90 procent van de aandeelhouders daartoe bereid zijn. Per aandeel Viag worden tien aandelen van de nieuwe groep aangeboden, en per aandeel Alusuisse 21,7 nieuwe aandelen.

Het nieuwe bedrijf wordt in Munchen gevestigd en zal worden geleid door de huidige bestuursvoorzitter van Via, Wilhelm Simson.

De president-directeur van Alusuisse Theodor Tschopp wordt voorzitter van de raad van commissarissen. (Reuters, DPA)