Frankrijk: op 1 januari 2000 geen vluchten

PARIJS, 27 NOV. Het wordt steeds waarschijnlijker dat er op 1 januari van het jaar 2000 niet gevlogen zal worden. Vliegen is te gevaarlijk omdat computersystemen in de toestellen de overgang naar het volgende millennium niet aankunnen.

Dat heeft de Franse minister Dominique Strauss-Kahn (Economie en Financien) gisteren gezegd. Als niet wordt gevlogen, zo voegde staatssecretaris Christian Pierret van Industrie, zal dat een beslissing zijn die op mondiaal niveau wordt genomen. Alle betrokken autoriteiten en luchtvaartinstanties zullen daarbij worden ingeschakeld.

De reparatie van de informatiesystemen in de luchtvaartindustrie wordt volgens Pierret door de overheid van zeer nabij gevolgd. Hij voegde daar aan toe dat niet valt uit te sluiten dat er tegen het einde van het millennium toch onopgeloste problemen zullen blijven bestaan.

De Franse luchtvaartorganisatie DGAC heeft de opmerkingen van de overheid direct bestreden. “Elke maatschappij zal zelf beslissen wat zij op januari zal doen. Het zijn niet de afzonderlijke staten die gaan beslissen of er vluchten zullen zijn of niet', aldus Dominique Alvarez van deze organisatie. (AFP)