Fortis legt 1 mld extra opzij voor lage rente

ROTTERDAM, 27 NOV. Het financiele concern Fortis reserveert 1 miljard gulden extra om de gevolgen van de lage rente op te vangen. Eerder dit jaar zette het concern al 600 miljoen apart.

Volgens bestuurder H. Hielkema, momenteel in Brazilie met de handelsmissie van premier Kok, legt het Belgische-Nederlandse concern (Amev, MeesPierson, VSB) extra geld opzij om aan de verplichtingen aan polishouders te kunnen voldoen. Aan die verzekerden is in veel gevallen een rendement van 4 procent toegezegd, maar de kapitaalmarktrente in Belgie is al onder de zogeheten rekenrente (het toegezegde rendement) gezakt. In Nederland ligt de kapitaalmarktrente nog net boven de rekenrente.

De extra 1 miljard betaalt het concern uit de boekwinst van de verkoop op zijn belang in het Franse Suez Lyonnaise des Eaux.