DUISENBERG: MONETAIR BELEID EN BANENGROEI

Monetair beleid kan onder bepaalde omstandigheden een rol spelen bij de groei van werkgelegenheid, maar die rol is wel beperkt. Voor bestrijding van de werkloosheid zijn bovenal hervormingen nodig die zijn gericht op het goed laten functioneren van de arbeidsmarkt. Dit heeft Wim Duisenberg president van de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag in Londen gezegd op een conferentie over de Economische en Monetaire Unie.

Duisenberg lijkt daarmee enigszins terug te komen van eerdere uitspraken naar aanleiding van de kritiek van de Duitse bondskanselier Schroder en zijn minister van Financien Lafontaine, dat de ECB meer aandacht moet geven aan de vermindering van de werkloosheid. Begin deze maand verklaarde Duisenberg dat het banenbeleid de verantwoordelijkheid van anderen is en dat de Europese Centrale Bank zich moet richten op stabiliteit van de prijzen. (ANP)