Bonn vraagt geen uitlevering Ocalan

WENEN/ATHENE, 27 NOV. Duitsland zal niet vragen om de uitlevering van PKK-leider Abdullah Ocalan, die momenteel in Italie bivakkeert, omdat het vrede en veiligheid in eigen land niet in gevaar wil brengen. Dat heeft de Duitse onderminister van Buitenlandse Zaken Gunter Verheugen vandaag tijdens een bezoek aan Wenen meegedeeld. “Vrede in je eigen land is het meest waardevol', zei hij. Duitsland had al eerder meegedeeld “op dit moment' niet om de uitlevering van Ocalan te zullen vragen, maar daarbij nog niet eerder een verband gelegd met de binnenlandse situatie. Verheugen zei dat Duitsland verder al het mogelijke zal doen om Italie in dezen bij te staan.

Ocalan is in Italie aangehouden op basis van een Duits opsporingsverzoek. Italiaanse regeringsfunctionarissen dringen, onder verwijzing hiernaar, steeds harder aan op een Duits uitleveringsverzoek. De Duitse bondskanselier, Gerhard Schroder, spreekt vanmiddag met de Italiaanse premier D'Alema onder andere over deze kwestie.

Er is in Italie steeds minder enthousiasme voor politiek asiel voor Ocalan, waartoe de PKK zelf en ook Griekenland hebben opgeroepen. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, opperde vandaag de mogelijkheid van de oprichting van een speciaal internationaal tribunaal om Ocalan te berechten. Daartoe zouden dan de Verenigde Naties moeten besluiten. Hij zei niet waar zo'n tribunaal zou moeten zetelen.

De Griekse kustwacht heeft gisteren 157 Koerdische illegale immigranten uit Syrie aangetroffen op een onbewoond eilandje in de Egeische Zee. Ze waren er met een Syrische treiler aangekomen, waarvan de drie bemanningsleden door de Griekse autoriteiten zijn aangehouden. Na een oorlogsdreiging vanuit Turkije heeft Syrie vorige maand zijn steun aan Ocalan en zijn PKK opgezegd, en PKK-opleidingskampen gesloten. De Koerden hadden het eilandje getooid met Koerdische vlaggen en een portret van de leider van PKK-leider Ocalan. Eerder kwam al een met PKK-vlaggen getooide boot met onder anderen Turks-Koerdische vluchtelingen in Italie aan. In Turkije bestaat de indruk dat de PKK bezig is met een gerichte campagne, en de stroom vluchtelingen opvoert om de Koerdische zaak in het nieuws te houden. (Reuters, AFP)