Bonden: Den Haag bekijkt steun Schelde

DEN HAAG/VLISSINGEN, 27 NOV. Politiek Den Haag gaat kijken welke hulp de noodlijdende scheeps- en marinewerf Koninklijke De Schelde kan krijgen. Volgende week dinsdag moet duidelijk worden “welke kant de zaak opgaat' luidde het gisteren in vakbondskringen na overleg met de directie van De Schelde.

De Schelde (2.400 werknemers) zelf verwacht dat de overheid volgende week een beslissing zal nemen. De verlieslijdende werf en Economische Zaken en Defensie hebben met elkaar afgesproken er eind deze maand uit te komen.

De Schelde, Nederlands enige marinewerf, zit dringen verlegen om het geld. Huisbankier ABN Amro constateerde dat de werf zeker 50 miljoen gulden nodig heeft om het verzwakte vermogen aan te vullen zo meldde De Schelde in haar jaarverslag dat al in april werd gepresenteerd.

Die kapitaalinjectie zou voor het eind van het jaar afgerond moeten zijn. Berichten dat de bank van Den Haag komende maandag duidelijkheid eist over de financiering kon een woordvoerder van de werf niet bevestigen.

Mocht de steun uitblijven, dan dreigt het doek voor de werf te vallen. Volgens kringen rond de scheepswerf zijn de berichten over een ultimatum van de bank echter “nogal zwart-wit gesteld'.

De bouw van nieuwe marineschepen zou de redding zijn voor De Schelde. Al eerder lagen plannen op tafel om De Schelde, voor 90 procent in handen van de Staat, overeind te houden door verstrekking van opdrachten voor de bouw van marineschepen. Defensie zou echter geen haast hebben omdat de defensienota nog geschreven moet worden. Ook moet het ministerie bezuinigen. (ANP)