Bonden bereiden acties voor in het onderwijs

AMERSFOORT, 27 NOV. Honderden leraren zijn gisteren in zalencentrum De Eenhoorn in Amersfoort bijeen gekomen om harde acties te eisen voor een hoger salaris. Ze zijn woedend over het CAO-bod van minister Hermans (Onderwijs). Die stelde woensdag de onderwijsbonden voor om de leraren een loonsverhoging van 2,25 procent te geven. De leraren noemen het bod onbegrijpelijk en schandalig. Ze eisen meer loon.

De gezamenlijke onderwijsbonden kondigden aan dat ze maandag opnieuw een actiebijeenkomst zullen houden. De Algemene Onderwijsbond (Aob) en de Abvokabo FNV hebben hun leden opgeroepen om woensdag 16 december het werk neer te leggen. Ze waarschuwden bovendien voor meer, en hardere acties in januari.

“We vragen jullie het vuur uit de schoenen te lopen', zei CAO-onderhandelaar T. Rolvink van de AOB. “Want vergeet niet dat de eerste stap richting minister duidelijk moet zijn. Als die niet duidelijk is, dan kunnen jullie hier wel roepen dat jullie een hoger salaris willen, maar dan kun je het vergeten.'

De Onderwijsbonden CNV en het Ambtenarencentrum willen niet dat hun leden in december het werk al neerleggen. Ze vinden het tijdstip, vlak voor Kerstmis ongelukkig.

Het is de bedoeling dat de leraren die in december al gaan actievoeren een halve dag het werk neerleggen. Actievoerende onderwijzers in het basisonderwijs zullen 16 december 's ochtends niet naar het werk gaan, hun collega's in het voortgezet onderwijs gaan 's middags niet. In het beroepsonderwijs en de volwasseneducatie wordt 'smiddags gestaakt. De leerkrachten die alleen 's avonds werken, gaan 's avonds staken. Leerkrachten die zijn aangesloten bij de CNV of bij het ambtenarencentrum houden in de scholen demonstratieve bijeenkomsten. (ANP)