Atleten wacht in 1999 jaar van de waarheid

NIEUWEGEIN, 27 NOV. De Koninklijke Nederlands Atletiek Unie (KNAU) heeft zich coulant opgesteld ten opzichte van de topselectie voor 1999. Tijdens de presentatie bleek het aantal atleten te zijn opgeschroefd van zestien naar 24, evenveel als twee jaar geleden.

Technisch directeur Bert Paauw hief echter meteen een waarschuwende vinger. “Het voor-olympische seizoen met als hoogtepunt de WK in Sevilla wordt het jaar van de waarheid voor de geselecteerden', zei hij met nadruk. “Als iemand dan niet meer aan de normen voldoet, kan hij het vergeten. In de aanloop naar de Olympische Spelen van Sydney zullen we een stuk strenger zijn. Men moet echt iets op het podium van de Spelen te zoeken hebben.'

Baarde de KNAU eind 1997 nog opzien door ex-olympisch kampioene Ellen van Langen, achtervolgd door blessures en inmiddels gestopt, keihard te laten vallen, dit keer viel niemand uit de boot. Ook (inmiddels herstelde) blessuregevallen als discuswerper Pieter van der Kruk en steepleloper Simon Vroemen werd het voordeel van de twijfel gegund.

“Er is onmiskenbaar een opgaande lijn in de prestaties te zien', aldus Paauw. “Dat vindt automatisch zijn weerslag in de groei van de selecties, ook bij Jong Oranje.' Hij kon nog geen melding maken van afspraken met het NOC*NSF over het traject naar Sydney. “Bekend is dat we graag zouden zien dat ons systeem van richtprestaties in plaats van keiharde limieten wordt overgenomen. Maar het laatste woord is natuurlijk wel altijd aan het NOC*NSF. We zijn nog aan het onderhandelen.'

Een probleem in vele disciplines begint de geringe aanwas van talentvolle vrouwen te worden. “Op de 5 en 10 km is er haast niets', aldus bondscoordinator midden- en lange afstand Cees Koppelaar. “Dat is een grote zorg voor me. De enige oplossing is aan de basis helemaal opnieuw te beginnen. Maar dat kost veel tijd en inspanning. Op zich draai ik daar nooit mijn hand voor om, maar de interesse van de meisjes moet er ook zijn.'

Gerard Nijboer, die de wegatletiek in zijn beheer heeft, beaamde: “Op de marathon dient zich momenteel bij de vrouwen ook niemand aan. Nieuw bloed zie ik niet aan de horizon.' (ANP)