Amerikaans cultuurfestival in Amsterdam; Holland Festival aangevuld

AMSTERDAM, 27 NOV. Amsterdam krijgt volgend jaar van 22 juni tot en met 4 juli een groot en gevarieerd Amerikaans cultureel festival waaraan tal van Amsterdamse kunstinstellingen bijdragen. Het festival `American Adventures' overlapt het Holland Festival met vier dagen.

Het festival is bedoeld als compensatie voor het gebrek aan muziek in het Holland Festival, dat zich sinds dit jaar meer richt op theater. Het door Philips gesponsorde festival brengt niet alleen jazz, pop, rock film, beeldende kunst, architectuur en literatuur uit de Verenigde Staten maar ook een tentoonstelling van de motoren van Harley Davidson, als symbool van de vrije `American way of life'.

Het initiatief voor het festival is genomen door het Concertgebouw en het Concertgebouworkest sinds 1952 zelfstandige instellingen die voor het eerst op deze manier samenwerken. Ook is het uniek dat zoveel andere instellingen daaraan bijdragen. Het Stedelijk Museum exposeert uit de eigen collectie Amerikaanse schilderkunst van Guston, De Kooning en Rothko, begeleid door concerten van het Asko Ensemble. Het Bimhuis brengt jazz uit Chicago. Het Filmmuseum vertoont jazzfilms. In Paradiso wordt Amerikaanse popmuziek gebracht en De IJsbreker organiseert een evenement waarbij fietsende klanksculpturen in de stad rondrijden. De Beurs van Berlage houdt een expositie over architect Frank Lloyd Wright en zijn invloed op Nederlandse architecten en meubelontwerpers. In Carre gaan de elektronische Moby Dick and Other Stories van Laurie Anderson en optredens van de Hubbard Street Dance Chicago. De Melkweg besteedt aandacht aan cross-over in de muziek en het John Adams Instituut heeft een programma met performances.

Het is de bedoeling dat het vaste publiek van elk van deze instellingen ook elders voorstellingen en activiteiten bezoekt. Een festivalkortingpas stimuleert een zo gevarieerd mogelijk bezoek aan alle onderdelen van het festival.

Het openingsconcert wordt in het Concertgebouw gegeven door de Amerikaanse jazztrompettist en componist Wynton Marsalis met zijn Lincoln Center Jazz Orchestra.

Hij brengt een hommage aan Duke Ellington, wiens muziek ook klinkt op een concert waarin hij met zijn orkest samenspeelt met het Concertgebouworkest onder leiding van Leonard Slatkin. Verder zijn er concerten van het Kronos Kwartet, het Asko Ensemble (muziek van Frank Zappa), het Arditti String Quartet, componist Philip Glass (de wereldpremiere van zijn Etudes voor piano) en sopraan Sylvia McNair. Een door de tv live uitgezonden openluchtconcert van het Concertgebouworkest in het Vondelpark besluit het festival op 4 juli - de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag.

Tijdens het festival fungeert de `Nieuwe vleugel' van het Stedelijk Museum als ontmoetingsplaats voor festivalgangers. Elke deelnemende instelling programmeert daar een dag extra activiteiten