Aidssterfte in Europa daalt met 80 procent

ROTTERDAM, 27 NOV. De sterfte aan aids is in West- en Zuid-Europa de afgelopen drie jaar met ruim 80 procent gedaald. De afname van 23 doden per jaar per honderd patienten naar 4 overledenen per jaar per honderd patienten valt helemaal samen met de opkomst van de nieuwe combinatietherapie met drie verschillende medicijnen die de groei van het aids veroorzakende HIV remmen.

De sterftecijfers zijn vandaag gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet en zijn afkomstig uit het EuroSIDA-onderzoek waarvoor sinds 1995 gegevens van 4.270 HIV-geinfecteerden in 17 Europese landen worden bijgehouden. Onder de patienten met de beroerdste labwaarden (minder dan 50 CD4 lymfocyten per microliter bloed) daalde de sterfte het sterkst, met ongeveer 88 procent. De sterfte onder patienten die geen medicijnen (meer) slikten was 65 per 100 per jaar.