1998 na elf maanden natste jaar van de eeuw

WAGENINGEN, 27 NOV. Het jaar 1998 duurt nog ruim een maand, maar het is nu al het natste jaar van deze eeuw. Nog nooit viel er sinds 1900 in Nederland zo veel neerslag. Het record, daterend van 1965 (1152 millimeter), is gisteravond met drie millimeter scherper gesteld.

Dat zegt meteoroloog E. Terpstra van Meteo Consult in Wageningen. Hij wijst er op dat bij de cijfers is uitgegaan van de neerslag van het meetpunt De Bilt. Het droogste jaar van de eeuw was 1921: 387 millimeter

Normaal valt er jaarlijks circa 780 millimeter neerslag. In het bijzonder de maand oktober van dit jaar heeft alle records gebroken. In die maand viel er (in De Bilt) twee keer zoveel regen dan normaal: in totaal 173 millimeter. Maar ook in juni en september viel er extreem veel neerslag in ons land, aldus Terpstra.

Een duidelijke oorzaak voor de hevige depressies dit jaar, zoals El Nino, is er volgens Terpstra niet. “Nee, het is puur toeval. El Nino heeft er niets mee te maken.'

Het record mag gisteravond in De Bilt zijn gemeten, “het is mogelijk dat het elders in Nederland al eerder is gebroken', zegt de metereoloog uit Wageningen. “Maar De Bilt is nu eenmaal het vaste meetpunt.'