Zuidpoolreis kampt nu ook met slee-pech

ROTTERDAM, 26 NOV. De recordpoging van de Nederlandse Zuidpoolreizigers Ronald Naar en Coen Hofstede om zonder hulp en via een nieuwe route Antarctica over te trekken, is ten dele gesneuveld. Al na 121,3 van de 3.850 kilometer, zijn de, speciaal voor deze expeditie ontworpen, sleden kapot aan het gaan.

De Zuidpoolreizigers vertrokken, aanvankelijk met zijn drieen, op 9 november. Ekon Hartog moest na drie dagen afhaken, nadat hij zich met zijn skistok in het been had gestoken. Naar en Hostede proberen nu met z'n tweeen de Amundsen-Scottbasis op de Zuidpool te bereiken en daar kerst te vieren. Half januari hopen zij Antarctica over te zijn getrokken.

De twee kampen echter met technische problemen. Maandag waaide een van de parasails, waarmee de reizigers zich laten voorttrekken, kapot. Naar en Hofstede constateerden nu dat ook hun sleden niet geschikt zijn voor de ruwe ondergrond van Antarctica. Ze vrezen de Zuidpool zonder sleden waarop ze ook voedsel en materiaal meetrekken, niet te halen.

Volgens een woordvoerder van hoofdsponsor TNT Post wordt er uitgezocht hoe er nieuwe sleden naar de poolreizigers kunnen worden gebracht. Door de herbevoorrading is de poging van Naar en Hofstede om zonder hulp de Zuidpool over te gaan, echter gestrand. De sponsor denkt dat Naar en Hofstede hun tocht alsnog kunnen volbrengen als de sleden snel genoeg aankomen.