Winterwijn

Sauter Wijnen, Maastricht, tel. 043-3637799

December nadert: tijd voor een winterwijnenproeverij. Lucette Faber selecteerde wijnen voor bij winterse gerechten en de open haard. Niet uit de supermarkt, maar van diverse wijnimporteurs. Conclusie: voor zo'n f15 krijg je bij importeurs meer kwaliteit dan in de supermarkt. Een inventaris van elf rode en twee witte wijnen.

1997 Terrasses d'Elise, Vin de Pays de l'Herault, Okhuysen, f16,50: een Don Juan, ondanks zijn preutse-meisjes-naam. Een nieuwe wijn met een prima prijs/ kwaliteitsverhouding van de eigenaar van de beroemde Mas de Daumas Gassac. Rijk donker fruit en chocola in de neus, sappige, volle fruitimpressie in de mond met in de finale wat tabak. Voor wie moeite met tannines heeft, is deze wijn de oplossing: hij heeft ze wel, maar ze zitten `onder het fruit'.

1996 Brauneberger Mandelgarten Riesling Spatlese Mosel-Saar-Ruwer, M.Prum, Heisterkamp, f14,75 excl btw: Spatleses hebben iets weelderigs, waardoor ze goed passen bij diverse gerechten. Deze Riesling met wat citrustonen in de neus en een goede lengte zorgt voor enige vineuze paniek onder enkele panelleden, die deze wijn als `zoet' ervaren. Wie echter het spel tussen Rieslingzuren en een tikje zoet aandurft, beleeft veel plezier aan deze wijn bij o.a. een koud buffet op een sjieke bruiloft, zuurkool met worst, fusion cuisine en niet te scherpe Indonesische gerechten.

1997 Brouilly, H. Maisonneuve, Noordman f15,25: Een wijn met een afdronk die tot 2de kerstdag blijft hangen, aldus het panel, uit het goede Beaujolaisjaar 1997. Mooie neus met framboos en bessen, goed middengedeelte met voldoende tannines om het vele fruit op te vangen. Drinken bij `lekker stevig warm eten' en wild.

1996 Domaine La Condamine l'Eveque, Vin de Pays d'Oc, Colaris, f13,50: `Geen zalig kerstfeest' met deze wijn, zo oordeelde het proefpanel. De neus is goed en belooft dingen die er in de smaak niet uitkomen. Wat stroef en kort, en er gebeurt weinig met de smaakpapillen. Misschien kan een stevige stamppot deze wijn wat opfleuren?

1996 Vacqueras, Wijnhandel Okhuysen, f13,50: een verleidelijke neus met wat kruidigheid en kersen hoewel een panellid de geur omschrijft als `gereformeerd', streng dus.

Maar over de hele linie krijgt deze wijn veel waardering om zijn concentraat (chocola, zwart fruit, peper, goede tannines) en lengte. Eetsuggesties: gestoofde ossenstaart (een niet duur en uiterst smakelijk wintergerecht) of een rollade van lamsschouder in dezelfde wijn gestoofd.

1998 Portal del Alto, Merlot/Cabernet Sauvignon Chili, Sauter f14,15: `Een wijn om op te kauwen' en `lekker bij de maaltijd, maar niet om dronken mee te worden', oordeelde het panel over deze vlezige, goed fruitige Cabernet uit Chili. Heeft weinig diepgang, maar wel een goede balans; prima bij een stevige maaltijd. De tannines voorkomen een overvloedige consumptie zonder eten (denk aan Wiener schnitzel, Cordon bleu of draadjesvlees op z'n Vlaams, met mosterd en ui).

1996 Chateau Thieuley, Bordeaux, Colaris, f15: Chateau Thieuley maakt vooral furore met zijn witte wijnen en deze rode steekt wat mager af bij zijn witte broer. Mooie neus met cassis en enigszins aardse tonen, maar in de mond is de wijn vrij strak en `maakt dorstig naar de volgende slok' door de aanwezige tannines. De wijn is wat saai, maar knapt bij een stukje harde kaas op. Eetwijn, die op gang komt als je mond aan de structuur gewend is.

1995 Aglianico del Vulure, Heisterkamp, f16,25 excl btw: wie buiten Frankrijk wel eens iets spannends wil drinken, moet deze wijn uit het woeste landschap van de Basilicata in Zuid-Italie eens proberen. Decanteren is nuttig, in de geur zit wat kers en `nat herfstbos'. Ook hier stimuleert de iets korte afdronk het gezelschap tot het snel nemen van een nieuwe slok, wat stemmingbevorderend werkt aan tafel. Doordrinkwijn voor bij gorgonzola, wild of een bord pasta met paddestoelensaus.

1997 Dom. de l'Ancienne Cure, Bergerac moelleux, Sauter, f14,85: een licht liquoreuze wijn van laat geoogste druiven. Om zijn (ingehouden) neus van wit fruit (o.a. perzik) en soepele smaak gewaardeerd als aperitiefwijn (licht gekoeld), die eventueel ook bij fruit kan worden geschonken. Het lichte zoet in de smaak krijgt prima tegenspel van de zuren, de wijn blijft levendig. Een redelijk geprijsd, eenvoudig alternatief voor de kostbare Sauternes en Barsac.

1995 Chateau Moulin Noir, Lussac St. Emilion, Noordman, f14,50: wie ondanks de hoge prijzen toch een Bordeaux wil drinken, komt met deze St. Emilion een heel eind. Scoort goed dankzij zijn mooie neus met rood fruit en iets vanille waarna hij zich elegant ontplooit in de mond. `Een beschaafde wijn' vond het panel, met balans. Levert een bescheiden hoeveelheid genot op overeenkomstig zijn prijs. Ook al mist hij wat lengte, hij misstaat niet bij een diner met bijvoorbeeld fazant of duif als hoofdgerecht.

1997 Dom. de l'Ancienne Cure, Bergerac sec, Sauter, f13,25: doet door zijn frisse zuren en appeligheid eerder aan de zomer dan aan de winter denken. Een redelijke balans, vrij korte afdronk, maar fris en opwekkend. Maar toch eerder associaties met het terras dan met de open haard.

1995 Chateau Gardut Haut-Cluzeau, 1eres Cotes de Blaye, Okhuysen, f13,90: spannende neus met wat caramel/ getooste aroma's van het hout en een klein zoetje (`een neus als een diesel'). In de smaak is hij minder expressief en dat is na de veelbelovende geur teleurstellend. Ook deze wijn heeft een stevige maaltijd nodig. Correcte, maar saaie wijn.

1994 Domaine de Marotte, Cotes du Ventoux, Noordman, f13,75: Zwoel, geconcentreeerde bessen in de geur, maar ook flink wat alcohol in de keel en eau-de-vie in de neus (`alsof er cognac is gemorst').

Een sappige wijn die om zijn stevige alcohol, ook merkbaar in de wat branderige afdronk, vraagt om een goede maaltijd. Past bij wild zwijn, Lievre a la royale en hazenpeper. Deze wijn wordt in Frankrijk geproduceerd door een Nederlander en verdient daarom wat extra aandacht.