Volleybaltrein komt in Japan tot stilstand

HAMAMATSU, 26 NOV. Richard Schuil, de topscorer van de nationale volleybal-ploeg, verlaat vroegtijdig het WK in Japan. Zijn toernooi eindigde gisteren met een zware enkelblessure. “Ik kon wel janken.'

De Italiaanse volleyballers wisten vanochtend zeker dat Nederland zonder topscorer Richard Schuil zou spelen. Net toen ze de ontbijtzaal van het spelershotel in Hamamatsu verlieten, reed de 26-jarige Fries in een rolstoel binnen. “Dit karretje heeft lekkere volle banden', aldus de patient met de nodige zelfspot. “De vorige keer in Cuba had ik een stoel met een lekke band.'

Anderhalf jaar geleden liep Schuil een soortgelijke blessure op aan zijn rechterenkel. “Daarom wist ik meteen dat het fout zat. Ik herkende het gevoel, de vreselijke pijn en de tintelende voet.' Hij landde gisteren na een blokkering in het begin van de eerste set op een voet van een Russische tegenstander. Dat is meestal funest. “Als je op twee benen landt, kan het nog goed aflopen. Nu kwam ik eerst met rechts op de grond en zwikte er doorheen.' De eerste diagnose in het ziekenhuis luidde uitgerekte enkelbanden.

Ironisch genoeg leverde de laatste actie van Schuil een punt op. “Ik was als een dolle begonnen', blikte de speler terug. “Tegen Joegoslavie ging het een dag eerder helemaal niet. We waren toen niet bij de les. Ik heb er een uurtje van gebaald, maar ik wist ook dat we een tweede kans zouden krijgen. Tegen de Russen voelde ik me kiplekker. Eigenlijk voor het eerst weer.' Schuil had zich in Japan een weekje lichamelijk niet goed gevoeld, was koortsig geweest. “Misschien heeft dat er toch mee te maken gehad. Ik begon in ieder geval goed. Ik zat echt fantastisch in mijn vel. Dat had ik net voor die blessure in het veld nog tegen Bas gezegd. `Ik ros die ballen er wel in.' Ik weet ook zeker dat als dit niet was gebeurd we met 3-0 van Rusland hadden gewonnen.'

Maar het noodlot sloeg toe en even later lag Schuil krimpend van de pijn op de spelersbank.

“Er schiet dan van alles door je hoofd. Ik kon wel janken. Ik wist dat mijn toernooi voorbij was. Dat is rot voor het team dat ik op deze manier toch een beetje naai. En je denkt ook aan je club.' Schuil heeft in de Italiaanse Serie A net Ferrara voor het grotere Lube Macerata ingeruild. “Die zullen hier wel blij mee zijn', merkte de cynische Schuil op.

Hij had een fantastisch eerste seizoen in Italie en eindigde in allerlei individuele klassementen bovenaan. “Af en toe kan je een dag hebben dat het als een trein loopt, maar bij mij was dat het hele jaar. Ik heb vier prijzen gewonnen, van die grote schalen. Die zouden me bij de eerste thuiswedstrijd, op 15 december, worden overhandigd. Maar dat zal nu wel even uitgesteld worden.' Hij hoopt in het begin in Nederland te kunnen revalideren. Zijn schoonvader is fysiotherapeut.

De vorige keer vergde het herstel zo'n zes weken. Schuil: “Ik heb toen een fout gemaakt. Ik kon na een dag of vijf weer lopen en ben meteen gaan trainen. Ik wilde proberen de World-Leaguefinale nog te halen. Dat had ik beter niet kunnen doen.' Zijn terugkeer zal waarschijnlijk ook gepaard gaan met de angst op een herhaling. “Vorig jaar speelde ik mijn eerste hele wedstrijd weer voor de WK-kwalificatie in Groningen. Dat was drie maanden na Cuba. Toch durfde ik niets meer. Er is dan een groot verschil tussen training en wedstrijd. Op de training spring je gewoon, geen probleem.'

Zittend in zijn rolstoel viel de patient vandaag in de spelershotel goed op tussen de vele lange mannen. De Joegoslaaf Goran Vujevic kwam bij Schuil informeren hoe het met hem ging. De twee speelden samen bij Ferrara. Schuil wees zijn collega er fijntjes op dat hij in het klassement van de beste serveerder geen concurrentie van hem meer hoeft te duchten.

“Dus eigenlijk moeten we straks de prijs delen', lachte de Nederlander. De winnaars van de diverse individuele klassementen bij het WK krijgen liefst 50.000 dollar. “Ja, daar kan ik nu ook naar fluiten', wist Schuil.

Hij gaf vanmorgen te kennen dat hij liever naar huis wilde dan de eindfase van het WK als een invalide langs te kant mee te maken. Zijn wens zal worden ingewilligd. Morgen of zaterdag mag hij terugvliegen. “Ik heb hier niets meer te zoeken.'

    • Hans Klippus