Verplegers vormen eigen maatschap

VELP, 26 NOV. Een aantal Intensive Care-verpleegkundigen gaat een maatschap vormen en zichzelf verhuren aan het ziekenhuis Velp. De verpleegkundigen hopen zo meer te verdienen en meer zeggenschap te krijgen. Het is de eerste maatschap van verpleegkundigen in Nederland.

De maatschap, waarvan tien tot dertien verpleegkundigen deel zullen uitmaken, gaat per 1 januari in Velp aan de slag. Onderhandelingen over de voorwaarden zijn nog gaande. De vakbond van verpleegkundigen NU'91 vindt de maatschap “een goede ontwikkeling'.

In de maatschap zijn de verpleegkundigen zelfstandige ondernemers, wat voor hen fiscaal aantrekkelijk is. Tot nu toe is deze constructie in de gezondheidszorg vrijwel voorbehouden aan de medisch specialisten. Ziekenhuizen willen daar juist vanaf, omdat ze geen greep hebben op de kosten die specialisten maken.

Volgens hoofd operatiekamer R. Rond van het ziekenhuis Velp kan de maatschap van verpleegkundigen het chronische personeelsgebrek op zijn intensive care oplossen. “We hebben zes tot acht vacatures. Als er zieken zijn moeten er mensen terugkomen in hun vrije tijd of doen we een beroep op deeltijders. Verpleegkundigen in een maatschap zijn veel flexibeler inzetbaar.' De zelfstandige verpleegkundigen regelen bovendien hun eigen salarisadministratie, verzekeringen, bijscholing en vervanging bij ziekteverzuim.

IC-verpleegkundige C. Donkers (31) heeft voor de maatschap zijn vaste baan opgezegd. Hij wil af van de “betuttelingen' in de CAO ziekenhuiswezen en “net als een specialist' zelf beleid kunnen uitstippelen. “Ik had elke acht dagen twee keer nachtdienst. Als je was omgeschakeld kon je weer opnieuw beginnen.' Ook wil hij meer verdienen. “Wij hebben echt geen roeping, dat is achterhaald.'

Vakbond NU'91 staat positief tegenover de maatschap. “Wij zijn voor een zelfstandige beroepsuitoefening van verpleegkundig personeel', aldus een woordvoerder. “Wij zien hier wel toekomst in.' Volgens A. Mak van het uitzendbureau dat de maatschap begeleidt, zijn veel meer IC-verpleegkundigen in zelfstandig ondernemerschap geinteresseerd.

    • Joke Mat