Uitlevering kan maanden duren

LONDEN, 25 NOV. Het besluit van het hoogste Britse beroepscollege, de Law Lords, om de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet geen immuniteit te geven, betekent nog niet dat hij zich binnenkort voor een Spaanse rechter moet verantwoorden. Het besluit betekent alleen dat de uitleveringsprocedure die Spanje tegen hem is begonnen kan worden voortgezet. Dat wil zeggen, als Jack Straw, de Britse minister van Binnenlandse Zaken daarvoor het groene licht geeft en niet op politieke of humanitaire gronden anders beschikt.

Als de procedure verder kan, moet Straw mogelijk nog een keer in actie komen, namelijk aan het einde, als de Britse rechters zouden besluiten dat Pinochet inderdaad aan Spanje kan worden uitgeleverd. In dat geval kan Straw, nu zuiver als politicus, alsnog beslissen om Pinochet vrij te laten, bijvoorbeeld om de diplomatieke relaties niet nog verder te belasten.

“Ik denk dat Straw eerder vroeger dan later ingrijpt' zegt Michael Zander, hoogleraar recht aan de London School of Economics desgevraagd. “Het is nu al een buitengewoon messy situatie en de politieke consequenties zullen zich alleen maar opstapelen.'

Als Straw de uitleveringsprocedure niet tegenhoudt, begint een juridisch steekspel van onvoorspelbare lengte en gevolgen. De oud-dictator zal zich waarschijnlijk voor het eerst op 2 december moeten komen verdedigen bij het Londense Magistrate's Court.

Pinochets advocaten kunnen zijn uitlevering daar op allerlei manieren aanvechten. Want de Law Lords namen gisteren alleen een besluit over de technische kwestie van zijn immuniteit. In de uitleveringsprocedure komt echter de inhoud van de Spaanse aanklacht aan de orde. Zo zullen de Spaanse juristen volgens Zander “nog moeite krijgen om aannemelijk te maken dat Pinochet genocide heeft gepleegt, zoals zij beweren'.

Pinochets advocaten kunnen in beroep gaan bij de Crown Courts (over de feitelijke aanklacht) en bij het Hooggerechtshof (over een “algemeen punt van de wet'). In theorie kan de zaak zo opnieuw bij de Lords komen, maar alleen als er sprake is van een zaak `van algemeen publiek belang' en dat is niet waarschijnlijk, zegt Zander. “Pinochet kan dat niet alleen ontlenen aan het feit dat hij generaal Pinochet is.'