THEATER

De Bitterzoet Dennis Potter door Theatergroep Hollandia. Voorstelling van heftige gevoelens: een man en een vrouw proberen hun leven nieuwe inhoud te geven nadat hun dochter door een ongeluk geestelijk verlamd is geraakt. Een indringer moet hen redden. Gebeurt dat? Prachtig spel van o.a. Bart Luppes en Frieda Pittoors. Regie van Johan Simons en Paul Koek. 1 dec Leeuwarden De Harmonie, 3 dec Rotterdam Schouwburg.

Een Kooi Van Licht Toneelspeelster Beppie Melissen en haar kanarie brengen hun leven in eenzaamheid door. De buitenwereld is om bang voor te zijn. Als de vogel het huis ontvlucht, overleeft hij de vrijheid niet. Een intieme, roerende voorstelling van Beppie Melissen en Ellie van Dooren over de moed der wanhoop om eenzaamheid te bevechten. 27, 28 nov Haarlem Toneelschuur, 3 dec Arnhem Schouwburg.

De Hel Magisch-realistische solo van Helmert Woudenberg over de dood van zijn vader als SS-soldaat aan het Oostfront. 27 nov Deventer Theater Bouwkunde, 28 nov Arnhem Schouwburg, 1 dec Heerlen Stadsschouwburg, 3 dec Doetinchem Amphion.

Plein 23 Een schrijnende voorstelling over het verijlen van de menselijke geest door ziekten als Alzheimer of dementie; verstandelijk gehandicapten spelen samen met acteurs van het gezelschap Drang fragmenten van Bertolt Brecht. Nog t/m 28 nov Den Haag voormalige Ministerie van Buitenlandse Zaken aan Het Plein 23. Inl 070-3465272.

Angel Eyes In rokerig licht speelt John Buysman een jazz-muzikant aan de dope, op een tekst van Jules Deelder - soms grappig, soms ontroerend en even ritmisch als een trompetsolo. 27 nov Zaltbommel De Poorterij, 28 nov Papendrecht De Willem, 1 dec Breda Chasse Theater, 3 dec IJmuiden Het Witte Theater.

De Wachtkamer Fascinerende voorstelling over de vergeefse strijd van Tibet tegen de reus China. Hoe, voor het eerst sinds de jaren zestig het `persoonlijke poetisch en politiek wordt'. 28 nov Alkmaar De Vest.

En verder Cd Opname Brigitte Kaandorp kwebbelt als vanouds en zingt liedjes uit vijftien jaar malligheid, smartlappen en gave sfeerbeelden 27, 28 nov Groningen Stadsschouwburg, 1 dec Breda Chasse Theater, 2, 3 dec Leeuwarden De Harmonie; Rouw Past Elektra In deze variant van Aischylos' Oresteia keert de moraal zich tegen het leven: leden van een puriteinse familie moorden elkaar uit `plichtsbesef' uit.

27 nov Bergen op Zoom De Maagd, 1 dec Sittard Stadsschouwburg, 2 dec Heerlen Stadsschouwburg, 3 dec Venlo de Maaspoort; Dagboek Van Een Gek Henk van Ulsen brengt een prachtige hommage aan de armzalige ambtenaar uit de titel, die leeft tussen waanzin en fatsoen. 28 nov Wadway Kerktheater 1 dec Assen De Kolk, 2 dec Almere De Metropool, 3 dec Spijkenisse De Stoep; Heerlijk Duurt Het Langst Gewetensvolle reconstructie van de debuutmusical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in charmante jaren-zestig-retro-stijl. Met Jasperina de Jong en Jenny Arean afwisselend in de hoofdrol. 27 nov t/m 3 dec Amsterdam Carre; Kalm aan en rap een beetje Een nieuwe stortvloed aan droogkomische grappen over alles en niets. 1 t/m 3 dec Alkmaar De Vest; De waker, de slaper & de dromer Youp van 't Hek, grof en poetisch tegelijk, over de verburgerlijking van een groep studenten die had gezworen nooit in de rat race verzeild te zullen raken. 27 nov t/m 3 dec Rotterdam Luxor; Wilhelmina: je maintiendrai Anne-Wil Blankers schittert in fraai gekostumeerde en geregisseerde voorstelling als koningin Wilhelmina 27 nov Den Helder De Kampanje, 28 nov Lelystad CC Agora, 1 dec Naaldwijk CC De Naald, 2, 3 dec Haarlem Stadsschouwburg.