Spanje

Rauschenberg in Guggenheim Het museum Guggenheim Bilbao is alleen al vanwege zijn spectaculaire architectuur een bezoek waard. Behalve de vaste tentoonstelling aan moderne kunst is het welvende gebouw met zijn zacht glanzende titanium-huid, presenteert het een overzichtstentoonstelling met het werk van de Amerikaanse kunstenaar Robert Rauschenberg. De meest complete expositie over Rauschenberg ooit vertoond: driehonderd werken, waaronder de bekende `Napoleon te paard'. De complete ontwikkeling van collagewerk, via pop-art tot het fotografische werk. Tot 7 maart volgend jaar in het Guggenheim Bilbao.

Aquarium in Barcelona Aquarium-liefhebbbers moeten zeker een bezoekje brengen in het up to date aquarium dat is geplaatst in Port Vell Barcelona's moderne havenfront. Het heeft de pretentie het meest geavanceerde en grootste aquarium te zijn op het gebied van de Middellandse zee fauna en flora. Transparante tunnels leiden de bezoeker door de verschillende zeegebieden. Ingang Rambla del Mar, even voorbij de column met het beeld van Columbus.

IT in Madrid Catherine Allard jarenlang de Nederlandse muze van danser/choreograaf Nacho Duato is terug. Na met pijn in het hart haar danscarriere aan de wilgen te hebben gehangen begon zij vanuit Catalonie haar eigen groep: IT Dansa. Nu te zien in het kader van het Herfstfesitval in Madrid. Allard werkt met jonge dansers en choreografieen van Duato, Oller, Fabre en Naharin. Voorstellingen 3, 4 en 5 dec om 20u in het Teatro del Instituto Frances Calle Marques de la Ensenada 10, Inl 00-34913084950/5093.

En verder Groteske portretten van Alfonso Fraile in het Museum van moderne kunsten Reina Sofia in Madrid in speciale overzichtstentoonstelling tot 11 jan; ballades en bolero's bij het eten in Barcelona: restaurant la Tetera presenteert muzikaal eten met zangeres Esther Carbonell. (Aribau 136, inl 00-934540310.