SEAL

Seal: Human Being (Warner 9362 46828-2)

Naakt, kaalgeschoren en ingesmeerd met baby-olie verschijnt de Engelse zanger Seal op de hoes van zijn derde album Human Being, alsof hij nadrukkelijk wil tonen dat hij kwetsbare zwarte muziek maakt. In werkelijkheid is zijn doorleefde roestbruine stem, bekend van de technohit Killer van Adamski en van zijn solohit Crazy uit 1991, verwaterd tot de herkenbare factor van een soort hapklare huiskamersoul.

Een slechte plaat is Human Being niet, maar onder invloed van zijn vaste producer Trevor Horn heeft Sealhenry Samuel gaandeweg alle scherpe kantjes van zijn muziek afgeschaafd. Het titelnummer past met zijn bombastische orkestarrangement in de door Trevor Horn ontwikkelde jaren tachtig-traditie van ABC en Frankie Goes To Hollywood. Na die lawine van ingeblikte violen kabbelt het album op een prettige manier voort, terwijl Seal met zijn onverminderd mooie en doorleefde stem huis-, tuin- en keukenwijsheden debiteert als `We burn, we learn / but only when we are silent from within / do we really speak clearly.'

De schaduw van het eerdere hitsucces doemt op in het nummer met de merkwaardige titel Excerpt from..., dat de oren doet spitsen omdat Seal daarin gebruik maakt van exact dezelfde geluidseffecten als in het ongeevenaarde Crazy.

    • Jan Vollaard