Rotterdam wil 30 procent van ECT

ROTTERDAM, 26 NOV. De gemeente Rotterdam wil een belang van 30 procent in het containeroverslagbedrijf ECT (Europe Combined Terminals), als dit bedrijf voor een deel wordt overgenomen door Hutchison Whampoa. Dit concern uit Hongkong overweegt een bod op 45 procent van de aandelen van ECT.

De Rotterdamse interesse voor deelneming in ECT is bevestigd door raadsleden van de commissie-haven, die vertrouwelijk over de plannen van B en W en het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR) zijn geinformeerd.

De belangrijkste aandeelhouders van ECT, Pakhoed, Internatio-Muller en Nedlloyd, willen van hun belang af. Onder leiding van Pakhoed-voorzitter K. Westdijk zijn de bedrijven in gesprek met Hutchison Whampoa nadat dit concern (beurswaarde 75 miljard gulden) zich als potentieel hoogste bieder had aangemeld. Hutchison Whampoa schatte de waarde van ECT op ruim 600 miljoen gulden. Het concern kan deze waarde nog bijstellen als het zijn onderzoek van de ECT-boekhouding heeft afgerond. Tot Hutchison Whampoa op het toneel verscheen, werd de waarde van ECT in Rotterdamse havenkringen op 400 a 450 miljoen geschat.

De gemeente Rotterdam heeft in de loop der jaren in totaal 475 miljoen gulden gestoken in de ontwikkeling van ECT, dat is uitgegroeid tot het grootste containeroverslagbedrijf in West-Europa.

De Rotterdamse financiele betrokkenheid bij ECT loopt op tot circa een miljard gulden als rond het jaar 2003 het zogeheten plan-2008 is voltooid. Dit project voorziet in de aanleg van vijf containerterminals op de Maasvlakte, een voor elk van de grootste containerrederijen.

De belangrijkste reden waarom Rotterdam een groot belang wil hebben in ECT, als Hutchison Whampoa de grootste aandeelhouder wordt, is strategisch van aard.

De gemeente wil invloed kunnen uitoefenen op de verdere ontwikkeling van ECT onder meer via samenwerking met andere containerhavens in Europa. Hutchison Whampoa is al eigenaar van het containeroverslagbedrijf in de haven van het Engels Felixstowe. Experts van het bedrijf uit Hongkong zouden al hebben vastgesteld dat de productiviteit van ECT aanmerkelijk kan worden opgevoerd.

Pas als Westdijk en Hutchison Whampoa tot een akkoord komen, kan Rotterdam aan de onderhandelingen deelnemen.