Rhone-Poulenc is `life sciences'

ROTTERDAM, 26 NOV. Ook Rhone-Poulenc is al enkele jaren bezig met grootscheepse reorganisaties. Terwijl goede vorderingen werden gemaakt met het ontwikkelen van de nieuwe strategie (versterking van de divisies voor life sciences) kampte het bedrijf twee jaar geleden met enkele forse tegenvallers. Dochter Centeon, een joint-venture met Hoechst (vooral actief in hemofilie) moest de productie van albumine laten vallen de divisies voor vezels en polymeren kreeg te maken met een wereldwijde crisis en chemie werd getroffen door een prijsval voor titanium dioxide. Op het gebied van chemie is het bedrijf achtste in de wereld.

Rhone-Poulenc Rorer maakt geneesmiddelen en is met een omzet van rond acht miljard dollar goed voor de helft van het totaal. Het is het meest stabiele onderdeel, maar analisten twijfelen of de beloften kunnen worden ingelost.

Vorig jaar oktober voltooide Rhone-Poulenc een excercitie om alle aandelen te kopen die nog niet in bezit waren, wat zo'n elf miljard gulden zou hebben gekost. Het bedrijf heeft nu 98,6 procent in eigen handen. Hierdoor kan de strategie zelf worden bepaald.

Het farmaceutische segment omvat naast Rhone-Poulenc Rorer ook Pasteur Merieux Connaught, dat vooral vaccins maakt. Als die twee bedrijven bij elkaar worden opgeteld is de Rhone-Poulenc Group de zevende farmaceutische firma ter wereld. Veterinaire medicijnen en gewasbeschermingsproducten worden gemaakt bij Rhone-Poulenc Agro, dat Rhone Merieux en ISA als dochters heeft.

Rhone-Poulenc Rorer heeft vijf `indicatie-gebieden' uitgekozen om in te groeien: luchtwegen en allergie, hart- en vaatziekten anti-infectie, kanker en plasma producten. De farmaceutische divisie heeft 26.000 mensen op de loonlijst, die in 140 verschillende landen werken.