Reload

Reload is de opvolger van Sun magazine, dat eenmaal werd uitgegeven in samenwerking met de snowboard-vereniging. Het blad richt zich op surfers skaters en snow- en skateboarders. De basis van alle boardsporten is volgens surfer Thomas Koenen het golfsurfen, dat ook uitstekend in de Noordzee te beoefenen is. Alleen het is wel koud, want `voor goed surfweer heb je depressies nodig' dus is de winter het meest geschikte seizoen. In het blad zijn veel - soms wel heel klein afgedrukte - foto's te vinden van boarders in actie, er zijn modereportages, een snowboardkledingtest en een lijst met adressen van indoor skatebanen.

*Reload, f7,50

Elle Eten

Het maandblad Elle heeft er een nieuwe dochter bij: Elle Eten, dat deze maand verschijnt bij het decembernummer van Elle Wonen en Elle. Vanaf februari 1999 zal de special viermaal per jaar gaan verschijnen. Het lezersprofiel: mannen en vrouwen boven de 25 met een uitstekend inkomen en interesse in eten en drinken, nieuwe producten en keukenapparatuur. Op de designpagina's treffen we onder meer een `wetsuit' met ritssluiting aan om een fles witte wijn koel te houden, verder een reportage uit Buenos Aires, veel exotische gerechten (bruiloftstaart van rijst en vis) waarvan het volstrekt onduidelijk blijft hoe ze zelf te maken en het zoveelste interview met Herman den Blijker van restaurant De Engel in Rotterdam.

*Elle Wonen en Elle Eten, f12,50

Men's Health

In het voorwoord van het tweede nummer laat de hoofdredacteur weten dat hij niet op de mening van collegajournalisten zit te wachten. De lezers zijn namelijk enthousiast en waarderen het blad met een 7,8, zo blijkt `uit een eerste onderzoek'. Die lezers zijn dan vast mannen die graag hard willen fluiten of een telefoonboek doormidden kunnen scheuren, want in Men's Health staat hoe je dat moet doen. In de film `Lonely Guy' speelt Steve Martin een alleenstaande schrijver, wiens enige gezelschap een varen is.

Men's Health raadt mannen zonder partner aan ter compensatie een plant te nemen die nauwelijks verzorging behoeft, zoals de Sanseveria. En mannen kunnen leren hoe zij zich in een kroeg moeten gedragen: van de kunst van het kroegversieren, de omgang met de barkeeper tot het overleven van een kroeggevecht.

*Men's Health, f7,95

Psychologie

In de rubriek A-select selecteert de redactie opmerkelijke wetenswaardigheden uit boeken, onderzoeken en tijdschriften.

Deze keer is oa het bericht opgeduikeld dat mafiosi zelfingenomen agressievelingen lijken, maar eigenlijk onzekere mannetjes zijn. Een artikel over de vijf generaties van deze eeuw is een vrij droog verslag van een onderzoek naar hoe tijdgenoten zich verbonden voelen met hun generatie.

Verder worden voor leugenaars typische gedragingen vergeleken met Clintons reacties tijdens zijn verklaring voor de Grand Jury. En de IQ-test lijkt langzamerhand te worden vervangen door de EQ-test (emotionele intelligentietest), terwijl deze nog niet probleemloos kan worden toegepast omdat de geteste persoon zich beter kan voordoen dan hij is.

*Psychologie, f8,45

Ode

Het blad voor `verantwoord ondernemen' Source is overgenomen door Ode en heeft onder de titel `Ode aan het werk' als katern 17 pagina's ter beschikking gekregen. Hierin wordt onder meer het millenniumprobleem nog eens uitgebreid uit de doeken gedaan.

De redactie gelooft dat het millenniumprobleem een positief effect kan hebben op de mens omdat hij moet gaan samenwerken om het te verhelpen. Ook een verhaal over het succes van een idealistisch winkelcentrum De Groene Passage in Rotterdam, waarbij helaas niet vermeld wordt waar het te vinden is.

En wie een hekel heeft aan wekkers kan ze met een gerust hart het raam uitgooien. Volgens de Belgische filosoof Arnold Cornelis, in een interview over de zin van het leven, ondermijnt de wekker de zelfstandigheid van de mens.

*Ode, f12,50

Meridian

Is Op Pad bestemd voor de actieve reiziger die in Frankrijk of Italie lange wandelingen of dito fietstochten wil maken, reizigers die even iets minder zijn geinteresseerd in hijgen en puffen tijdens de vakantie grijpen naar het blad Meridian.

Deze maand kunnen zij in Wenen een taartje eten, de dominee op Schiphol bezoeken en in Californie een wijntje drinken. De `special' is gewijd aan Zuid-Amerika. De eerste reisjournalist schrijft bevreesd te zijn een voedselvergiftiging op te lopen in Machu Picchu. De volgende is tijdens een wandeltocht in Costa Rica bang door haaien of jaguars opgegeten te worden en in Jamaica eet de derde reisverslaggever iets ondefinieerbaars. Waarmee vermoedelijk maar weer eens gezegd wil zijn dat de reiziger naar exclusievere bestemmingen goed op zijn tellen moet passen.

*Meridian, masters of travel. November/december f9,95

Oor

Muziekblad OOR is vernieuwd. De vormgeving is nu in handen van ontwerpburo Lava, dat ook verantwoordelijk is voor het uiterlijk van Blvd. De omslag van de eerste nieuwe OOR (een grijs vlak met daarboven een portret van een liggende Alanis Morissette) verraadt niets over de inhoud: dit zou evengoed een interieurtijdschrift kunnen zijn. Binnenin is de layout zakelijker geworden met kleinere letter en grotere blokken tekst. De schrijfstijl zou ook anders moeten zijn: serieuzer en `volwassener'. Maar dat valt tegen. De toon is nog vaak nadrukkelijk ironisch en juist een aantal nieuwe initiatieven blinkt uit in onbenulligheid, zoals de kledingrubriek `Anettelanuit'. Het groeiende aantal reportages daarentegen is een verbetering.

*OOR, eerste, vernieuwde nummer f5

    • Simone Barneveld