PSV vijzelt imago op met zege in Helsinki

ROTTERDAM, 26 NOV. PSV heeft gisteravond in Finland het internationale imago weer enigszins opgevijzeld door HJK Helsinki met 3-1 te verslaan. PSV speelde voor de eer, omdat de ploeg al zo goed als uitgeschakeld was voor de volgende ronde in de Champions League. Uitblinker Ruud van Nistelrooy scoorde driemaal en zorgde er in een uitverkocht (34.146 toeschouwers) olympisch stadion voor dat het avontuur van de Finnen geen vervolg krijgt in de kwartfinales.

“We hebben verdiend gewonnen', concludeerde een schorre PSV-trainer Bobby Robson. Hij prees zich gelukkig met Van Nistelrooy, met dertien treffers al topscorer in de eredivisie. “Drie goals in een uitwedstrijd in de Champions League. Dat overkomt niet iedereen', mijmerde Robson.

Doelman Ronald Waterreus, die een sterke partij speelde, wilde de triomf niet al te veel aan Van Nistelrooy toeschrijven. “Dan zouden we de andere spelers te kort doen', meende hij. “We hebben nu laten zien dat PSV wel degelijk in de Champions League thuishoort. Helsinki is geen Benfica of Kaiserslautern, maar we hebben in moeilijke omstandigheden toch maar even knap gewonnen.'

PSV speelde geconcentreerd en gegroepeerd. De slordige verdediger Nikiforov was in de eerste helft de enige dissonant. Hij herstelde zich na de rust redelijk. Ook Nilis was aanvankelijk niet altijd even gelukkig in zijn spelbepalende acties. De Belg groeide niettemin uit tot een van de uitblinkers.

In de tweede helft wankelde PSV door de zware pressie van de Finnen. Een arbitrale dwaling tot veel commotie bij PSV. De Spaanse scheidsrechter Garcia-Aranda zag een strafschop in een vermeende handsbal van Oyen, die ook nog buiten het zestienmetergebied stond. Lehkosuo benutte twintig minuten voor tijd de strafschop, 2-1. Van Nistelrooy besliste tien minuten later de wedstrijd. Uit een prachtige pass van Nilis ging hij in duel met Nylund in het strafschopgebied tegen de grond. Hij voltrok zelf het vonnis, 1-3.

“Ik leef in een roes', bekende Van Nistelrooy. “Het lijkt wel of bijna elke kans erin vliegt. Ik voel me sterker dan ooit ook in mentaal opzicht. Maar ik besef eigenlijk nog niet wat er allemaal met mij gebeurt. Misschien is het ook maar beter dat ik er niet bij stil kan staan. Voordat je het weet, ben je je 'touch' weer kwijt.'