Plan muziekinstituut ingediend bij Den Haag

DEN HAAG, 26 NOV. Het centrum voor documentatie, onderzoek en publicatie Musica Neerlandica heeft gisteren een plan voor een Nederlands Muziek Instituut (NMI) gestuurd aan de Haagse gemeenteraad.

Het NMI moet net zo'n instituut worden als het theaterinstituut en het popinstituut in Amsterdam en het architectuurinstituut in Rotterdam. Het NMI moet volgens Musica Neerlandica in Den Haag komen, want daar is al het meeste van wat het instituut moet gaan herbergen. De stad heeft al de muziekbibliotheek van het Haags Gemeentemuseum met 35.000 banden literatuur en 54.000 titels bladmuziek, het Nederlands Muziekarchief met driehonderd archieven, 35.000 muziekhandschriften en 80.000 brieven en de door Willem Noske bijeengebrachte Neerlandica bestaande uit 40.000 titels gedrukte muziek, 3000 muziekhandschrijften, 2500 titels literatuur en ruim honderd archieven met duizenden handschriften en brieven en veel ander documentatiemateriaal. Het NMI zou een kleine drie miljoen per jaar extra kosten. Den Haag ziet de pogingen om tot het NMI te komen als een `gepasseerd station', omdat het rijk weigert daarbij een rol te spelen. Den Haag wil wel zes ton besteden om de huidige Haagse collecties op een goede locatie onder te brengen. (ANP)