Parlement Turkije stuurt regering weg

ANKARA, 26 NOV. Het Turkse parlement heeft gisteren met 314 tegen 214 stemmen de minderheidsregering van premier Yilmaz na een bewind van 17 maanden weggestuurd.

Yilmaz en staatsminister Gunes Taner van Economie worden beschuldigd van betrokkenheid bij onregelmatigheden rondom de verkoop van de staatsbank Turkbank, afgelopen zomer, aan de ondernemer Korkmaz Yigit die banden bleek te hebben met de ultranationalistische mafia.

President Suleyman Demirel is gisteravond onmiddellijk begonnen aan een ronde van besprekingen met de leiders van tien partijen. Naar verwachting zal hij in de komende dagen de voorzitter van een van de grootste partijen de opdracht geven om een nieuwe regering te vormen. Daarvoor staan 45 dagen. Is er binnen die tijd geen nieuwe regering, dan kan de president een overgangsregering samenstellen, die het land binnen 90 dagen naar nieuwe verkiezingen moet leiden. Deze staan nu voor 18 april op het programma.

De regering Yilmaz, bestaande uit conservatieven liberalen en sociaal-democraten, was een uitvloeisel van de 28 februari-maatregel van het Turkse leger. In een 18 punten tellend dictaat zegden de seculiere militairen in Turkije vorig jaar de moslim-fundamentalistische premier Erbakan de wacht aan. Dat leidde uiteindelijk tot de val van diens regering, waarna Yilmaz door het leger als opvolger werd aangewezen. Yilmaz vormde een minderheidsregering, die vanuit het parlement werd gesteund door de Republikeinse Volkspartij (CHP). Deze nam na het bekendworden van de banden tussen Yilmaz, Gunes en de mafia het voortouw bij het ten val brengen van de minderheidsregering.

De politieke crisis in Turkije komt op een moment dat het land er alles aan doet om de Koerdische leider Abdullah Ocalan, die in Rome vastzit, uitgeleverd of berecht te krijgen.