Overeenstemming over sociaal plan voor KPN

DEN HAAG, 26 NOV. Vakbonden en KPN hebben een akkoord bereikt over een sociaal plan voor de aangekondigde reorganistie die drieduizend banen kost. Onder de vaste medewerkers van het telecombedrijf zullen daardoor nauwelijks ontslagen vallen. Wel gaat het mes in het aantal uitzendkrachten bij de telefonische inlichtingendienst.

De vakbonden hebben geen garanties gekregen dat niemand gedwongen de poort uit moet. Wel is volgens bestuurder C. van der Wal van de vakbond CFO afgesproken dat wie boventallig is twee jaar lang begeleiding krijgt bij het zoeken naar ander werk.

Mocht het begeleidingsplan op grote schaal mislukken, waardoor veel ontslagen dreigen, dan zullen KPN en bonden opnieuw onderhandelen.

Bij de dienst voor telefonische inlichtingen gaan veel banen verdwijnen. Vakbonden en KPN hebben besloten dat vooral uitzendkrachten daarvan de dupe zijn. Van de 800 voltijdsbanen die nu door uitzendkrachten worden ingevuld blijven er in 2001 nog 100 over. Het vaste personeel bij Inlichtingen gaat van 1.100 naar 850 voltijdsbanen. In werkelijkheid gaat het om meer mensen, omdat velen in deeltijd werken.

Verder is afgesproken dat de belcentra in Maastricht en Zwolle niet worden gesloten. KPN hoopt hiervoor externe klanten te vinden. (ANP)