Opec-ministers willen verlenging productiebeperking

WENEN, 26 NOV. Door grote onderlinge verdeeldheid hebben de olieministers van de elf lidstaten van Opec (Organisatie van olie-exporterende landen) tegen het middaguur nog geen definitief akkoord bereikt over nieuwe verdergaande maatregelen om de olieproductie te verminderen. Volgens de Saoedische olieminister Al-Naimi zijn de elf landen het wel eens over een verlenging tot eind 1999 van de huidige, al verlaagde productiequota's. Een aantal details moest echter nog worden uitgewerkt.

De voorzitter van het Opec-beraad, minisater Al-Nasseri van de Verenigde Arabische Emiraten, sprak vanochtend grote bezordheid uit over de sitauatie op de oliemarkt en gaf toe dat de olieprodeucenten inclusief Opec de effcten van de crisis in Azie hebben onderschat en niet op tijd het juiste antwoord hebben geven.

De problemen binnen Opec zorgden op de oliemarkt onmiddellijk voor een negatieve reactie. In Londen zakte de prijs van Noordzee-olie (Brent) gisteren tot 10,90 dollar, na eerst op 10,65 te hebben gestaan, de laagste notering sinds 1986. In New York daalde de prijs van lichte olie uit Texas van 12,12 naar 11,86 dollar.

Ondanks vier uur plenair vergaderen konden de Opec-ministers het gisteravond niets eens worden over ingrijpender maatregelen voor het komend jaar. Opec staat met de rug tegen de muur. Door de enorme voorraad olie op de markt en de terugvallende vraag als gevolg van met name de economische crisis in Azie kwam de olieprijs dit jaar in een vrije val. In juni besloot het - door verlies van marktaandeel aan andere olieproducerende landen niet meer zo machtige - kartel van olieproducenten haar eigen productie al met 2,6 miljoen vaten per dag (bijna 10 procent van de eigen productie maar slechts 3,5 procent van de wereldproductie) in te krimpen. Desondanks daalden de olieprijzen verder en namen de voorraden verder toe. Door die prijsval derven de elf Opec-landen alleen al dit jaar ruim 50 miljard dollar aan inkomsten. Verdere productieverlaging is voor hen daarom een bittere pil. Waarschijnlijk zal Opec vandaag besluiten de huidige productiebeperking tot het eind van komend jaar voort te zetten. In het voorjaar zal dan aan de hand van de marktontwikkeling worden bekeken of alsnog verdere reducties noodzakelijk zijn.

Het verlengen van het huidige restrictieve beleid tot eind '99 zal volgens analisten en oliemarktdeskundigen hoogstwaarschijnlijk niet voldoende zijn om de prijsdalingen te keren. Een nieuwe kortingsronde op de quota's van de elf Opec-landen - volgens marktdeskundigen zou de produktie minimaal met een miljoen vaten per dag extra naar beneden moeten om effect te hebben -ketste af op onwil van Saoedi-Arabie, met ruim 8 miljoen vaten per dag veruit de grootste producent binnen Opec. Samen mogen de elf lidstaten nu 26,9 miljoen vaten per dag produceren, maar de nummers twee en drie van Opec, Iran en Venezuela houden zich volgens de Saoediers niet aan de afspraken. Met name Venezuela, de grootste olieleverancier van de VS, zou enkele honderdduizenden vaten te veel in de markt pompen. Saoedi-Arabie wil dat eerst de discipline binnen Opec hersteld wordt.

    • Ben Greif