Olympia

ALS ER IETS TE organiseren valt, kent Nederland zijn meerdere niet. Barstend van het zelfvertrouwen over `ons' managementvermogen heeft de Tweede Kamer gisteren alvast vooruitgekeken naar de moeder aller `evenementen'. Want waarom zouden `wij' de Olympische Spelen van 2012 niet eens naar de Lage Landen halen? Nee, niet samen met Belgie zoals bij het Europees kampioenschap voetbal over anderhalf jaar. Het echte organisatiewerk kun je immers maar beter aan `ons' overlaten, aldus de PvdA'er Middel.

De discussie was aangezwengeld door zijn VVD-collega Rijpstra. Volgens Rijpstra moet de regering nu al de mogelijkheden voor een kandidatuur voor 2012 onderzoeken. Eerder zit er niet in. Voor 2004 zijn ze al aan Athene vergeven. In 2008 maakt een kandidaat op het Afrikaanse continent (bijvoorbeeld Kaapstad) kans. Over minimaal veertien jaar zit er derhalve weer wat voor Europa in het vat. Bovendien zit kroonprins Willem-Alexander sinds kort in het Internationaal Olympisch Comite (IOC) hetgeen het broodnodige netwerken in deze niet brandschone organisatie wat eenvoudiger maakt.

De coalitie en oppositie reageerden bij monde van respectievelijk Middel en Eurlings (CDA), terughoudend. Ze maakten vooral gewag van hun budgettaire zorgen. Daartoe is inderdaad reden. Een mondiaal sportevenement biedt geen garantie op winst. Het Wereldkampioenschap hockey sloot dit voorjaar de boeken positief af. De Wereldruiterspelen in 1994 en de Gay Games afgelopen zomer liepen daarentegen op een klein financieel drama uit.

MAAR GOEDE boekhouders - en daarvan hebben `wij' er genoeg - moeten de begroting toch kunnen bewaken? Zeker. Er zijn echter ook andere redenen om nu al sceptisch te zijn over eventuele Olympische Spelen in 2012. Het door Middel geroemde organisatietalent is in Nederland namelijk helemaal niet zo fantastisch. Twee belangrijke evenementen van de afgelopen anderhalf jaar bewijzen dat.

In 1997 werd in Amsterdam de Eurotop gehouden. Niet meer dan een paar dagen was de hoofdstad in de greep van de komst van hoogwaardigheidsbekleders uit de rest van Europa. De politie, licht nerveus dat de demonstratievrijheid uit de hand zou kunnen lopen, besloot tot preventieve arrestaties.

Daarna heeft de rechter niets meer van deze aanhoudingen mogen vernemen. Het onrechtmatige karakter van het politiele beleid is financieel geschikt. De Eurotop illustreert dat de organisatie van de openbare orde in Nederland geen koud kunstje is.

Bijna een jaar later werd eveneens in Amsterdam de voetbalfinale van de Champions League gespeeld, een evenement dat slechts twee uur duurt en dus in een etmaal kan worden afgewikkeld. De komst van extra chartervluchten op Schiphol, waarop de `slotsmanager' en de `geluidszones' niet hadden gerekend, leidden toen tot hilarisch politiek-bestuurlijk gekrakeel. Ook `ons' alom gewaardeerde transportmanagement liet Nederland toen in de steek.

RIJPSTRA HEEFT de motor niettemin in beweging gezet. Wellicht is het verstandig om hem nog twintig maanden stationair te laten draaien. Als het Europees Kampioenschap voetbal in de zomer van 2000 een succes wordt (dan overigens mede dankzij de organisatoren in Belgie), is er nog genoeg tijd om scepsis te laten varen ten gunste van een vorm van voorzichtig enthousiasme.