`Ocalan moet geen asiel krijgen in Italie'

ROME, 26 NOV. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Lamberto Dini, vindt dat de Koerdische rebellenleider Abdullah Ocalan geen politiek asiel moet krijgen in Italie. Binnen de centrum-linkse regeringscoalitie bestaat hierover echter geen overeenstemming. Armando Cossutta, leider van de kleine Italiaanse Communistische Partij, heeft in een open brief aan premier Massimo D'Alema juist gepleit voor asiel. De groene partij heeft zich hierbij aangesloten.

“Politiek asiel is voorzien wanneer een persoon wordt vervolgd wegens zijn ideeen,' zegt Dini in een vraaggesprek dat de Corriere della Sera vanmorgen publiceerde. “Hier staan we niet tegenover een slachtoffer.' “De zaak van Abdullah Ocalan is heel anders, op basis van de documentatie die we hebben ontvangen, niet alleen van regeringen, maar ook van organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch' aldus Dini. Zijn uitspraken passen in een verandering van toon in Rome. D'Alema omschreef afgelopen weekeinde Ocalan als een terrorist.

D'Alema zou morgen in Bonn zijn Duitse collega Schroder ontmoeten. Dini herhaalde dat Duitsland in zijn ogen verplicht is het internationale arrestatiebevel op basis waarvan Ocalan in Rome is aangehouden, te laten volgen door een uitleveringsverzoek. Het gevaar bestaat anders dat geen enkel land meer bereid is mensen aan te houden tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd.

Inmiddels zijn nieuwe details bekend geworden over de komst van Ocalan. Een aantal linkse parlementariers had hem per brief uitgenodigd, en Ocalan liet vanuit Moskou meteen weten dat hij daaraan gehoor wilde geven. Een Kamerlid van Communistische Heroprichting, Ramon Mantovani, vertelde gisteren dat hij daarop naar Moskou is gevlogen om hem op te halen.