MUZIEK

Festival van Contrasten Het laatste grote evenement van het Festival van Contrasten, waarmee de stichting Praemium Erasmianum het 40-jarig bestaan viert, is 29 nov 19u30 in het Amsterdamse Concertgebouw `Het Mysterie van de Ruimte'. Muziek en beweging verkennen de ruimte van de Grote Zaal of treden daarbuiten.

Muziek van Cage, Marini, Rameau, Skjrabin, Mozart en Stockhausen uitgevoerd door o.a. Radio Filharmonisch Orkest, Slagwerkgroep Den Haag, Combattimento Consort Amsterdam, Asko Ensemble, Capella Amsterdam en Toonkunstkoor Amsterdam.

Ton de Leeuw Een recent herontdekt orgelwerk van Ton de Leeuw (1926-1996), gecomponeerd in 1952 en uitgevoerd bij zijn huwelijk, klinkt 28 nov 16u tijdens een concert in de Amsterdamse Westerkerk door de organisten Jos van der Kooy en Hilda Wiarda, violist Daniel Rowland en klarinettiste Marieke Verkruisen. Verder de premiere van Vespers van Daan Manneke en Whim van Wim de Ruiter.

Osiris Het Osiris Trio (pianiste Ellen Corver, violist Peter Brunt en celliste Larissa Groeneveld) viert mmv altviolist Daniel Raiskin het 10-jarig bestaan met een jubileumconcert op 30 nov 20u15 in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Op het programma muziek van Novak, Mendelssohn, Schumann en een jubileumsurprise.

Mitch Op 1 dec 19u is er in De Melkweg Amsterdam een benefietconcert voor de slachtoffers van de orkaan Mitch met o.a. Denise Jannah, Lillian Viera Tres Gardenias en dj Rick. Toegang: 20 gulden.

Christian McBride Dit wonderkind op de contrabas speelt op zijn laatste cd ook basgitaar. De vraag is nu natuurlijk of hij dat `live' ook gaat demonstreren. 26 nov BIMhuis Amsterdam, 11 dec Theater Romein Leeuwarden.

Ivo Papasov De `bruiloftsband' van de Bulgaarse klarinettist Ivo Papasov maakt dansmuziek voor gasten met oren. 28 nov RASA Utrecht, 2 dec Paradiso Amsterdam.

Angelique Kidjo Soepele soul, beetje hip-hop en funk de in de Afrikaanse staat Benin geboren zangeres Angelique Kidjo tapt uit vele vaatjes om haar publiek te laten dansen. 29 nov Melkweg Amsterdam.

Elliott Smith Je zou hem nog geen stuiver geven: het morsige mannetje dat alleen met zijn akoestische gitaar bij de Oscar-uitreikingen verscheen om voor het miljoenenpubliek van de tv-uitzending een indringend liedje te zingen. Zijn cd's ontstijgen langzaam maar zeker het flodderige genre waartoe ex-junkie Smith tegen wil en dank gerekend wordt. 30 nov Melkweg Max, Amsterdam.