Manchester snijdt Barcelona pas af naar kwartfinales

ROTTERDAM, 26 NOV. In een sensationeel duel met Manchester United heeft Barcelona de laatste kans verspeeld op een plaats in de kwartfinales van de Champions League. Voor eigen publiek kwam de Catalaanse ploeg gisteren niet verder dan 3-3 tegen de Engelsen die na vijf speelronden de tweede plaats bezetten in groep D. Koploper is Bayern Munchen dat gisteren met 2-0 won van Brondby IF. Over dertien dagen maken Bayern en Manchester in een rechtstreeks duel uit wie groepswinnaar wordt.

Als een verrassing kwam de puntendeling niet. Barcelona verkeert al enkele weken in een vormcrisis. Zaterdag verloor de ploeg van trainer Louis van Gaal met 1-0 van Mallorca. Tegen Manchester kon de voormalige trainer-coach van Ajax wegens aanhoudend blessureleed nauwelijks een representatief elftal op de been brengen. Bovendien ontbrak aanvaller Patrick Kluivert omdat hij niet speelgerechtigd is.

Niettemin kenden de Spanjaarden een droomstart. Al na een minuut scoorde Anderson. Lang duurde de vreugde in stadion Nou Camp niet, want al in de 25ste minuut trok United-spits Dwight Yorke de stand gelijk. Vlak na rust vergrootte diens collega, Andy Cole, de voorsprong voor de bezoekers, die aantraden zonder de geblesseerde Jordi Cruijff. Voor de zoon van voormalig Barcelona-trainer Johan was de wedstrijd van gisteren een bijzondere ontmoeting. Jordi speelde jarenlang onder de hoede van zijn vader bij Barcelona.

De gelijkmaker kwam in de 57ste minuut op naam van Rivaldo, die een vrije trap in een keer voorbij doelman Peter Schmeichel schoot. Opnieuw kwam Manchester langszij en opnieuw was het Yorke die scoorde, op aangeven van middenvelder David Beckham ditmaal. Uitblinker Rivaldo bepaalde korte tijd later de eindstand op 3-3 met een schitterende omhaal.

In groep C was een belangrijke rol weggelegd voor Roberto Baggio, die zijn ploeg Inter Milaan met twee doelpunten in de slotfase aan een 3-1 overwinning op Real Madrid hielp. De Italianen namen daardoor de leiding over van de Spaanse titelhouder, die in de laatste groepswedstrijd op Spartak Moskou stuit. De Russen blameerden zichzelf gisteren door voor eigen publiek met 0-0 gelijk te spelen tegen het reeds uitgeschakelde Sturm Graz.

In groep E werd Arsenal uitgeschakeld door RC Lens. Op Wembley verloor de Engelse landskampioen spelend zonder de geblesseerde Dennis Bergkamp, met 1-0 door een doelpunt van de Fransman Debeve. Koploper in groep E is Dinamo Kiev dat in de Oekraine een gelukkige overwinning (2-1) op het Griekse Panathinaikos behaalde.