KINDERAGENDA

Rappen Zo 29 nov is het een swingende boel in het Haagse PTT-Museum. Dan legt een echte rapper, Jeroen Slieker, uit wat rappen en hiphop is. Ook vertelt hij over ritme en maatsoorten. Natuurlijk gaan kinderen daarna zelf aan de slag om hun eigen rap te maken over een zelfgekozen onderwerp. Aan het eind van de middag geven ze een rap-concert in het museum.

De middag begint om 14u en duurt tot ongeveer 15u15 en is bestemd voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. Elke wo en za-middag van 14-16u kunnen kinderen van 8 t/m 12 jaar ook aan de slag in een workshop die elke keer anders is: fax, morse, satelliet, muziek of geheimschrift.

*Rappen voor kinderen van 9 t/m 12 jaar op zo-midddag van 14-15u15 in het PTT-Museum, Zeestraat 82, Den Haag. Deelname is gratis op vertoon van een toegangskaartje. Workshops voor kinderen van 8 t/m 12 jaar elke wo- en za-middag van 14-16u, deelname f6. Res 070-3307500. Toegang PTT-Museum kinderen 4 t/m 15 jaar f4 en daarboven f5.

Tekenwedstrijd

In 1607 ging in een klein dorpje kapitein John Smith met zijn Engelse kolonisten van boord. Hij was op zoek naar goud en hoopte dat in De Nieuwe Wereld (nu Amerika) te vinden. In het dorp wonen indianen en John Smith verdenkt hen ervan het goud verborgen te houden. Sommige kinderen weten al hoe dit verhaal verder gaat omdat ze de film Pocahontas hebben gezien hebben, want zo begint deze film. Van 19 dec t/m 27 zijn er 18 voorstellingen door Disney on Ice over `The Spirit of Pocahontas' in het Nederlands Congres Centrum, Den Haag. Radio West organiseert een speciale Pocahontas tekenwedstrijd, waarmee gratis kaartjes voor de show te verdienen vallen.

De wedstrijd is bestemd voor kinderen van 5 t/m 13 jaar. Stuur een tekening van Pocahontas op het ijs voor vr 18 dec naar Radio West, t.a.v. tekenwedstrijd Pocahontas, postbus 1220, 2280 CE Rijswijk en vul duidelijk, naam, adres en leeftijd in. Radio West maakt ma 21 dec in het programma koffieshow tussen 9 en 12 bekend welke winnaars met hun broers, zusjes en ouders naar een van de voorstellingen van de ijsshow mogen. (De prijswinnaars worden na de uitzending ook gebeld).

*Pocahantastekenwedstrijd voor kinderen van 5 t/m 13 jaar, insturen voor 18 dec naar Radio West, t.a.v. tekenwedstrijd Pocahontas, Postbus 1220, 2280 CE Rijswijk.

Sinterklaasverhalen

Over mijterrekjes, voetbalschoenen en rode stof gaat het boek `Sinterklaasverhalen' van Jan van Gelder en Carli Biessels. Deze nieuwe Sinterklaasverhalen worden samen met de oude verhalen van o.a. Jaap ter Haar op zo 29 nov van 12u30-15u30 voorgelezen in de voorleesruimte boven de Utrechtse Kinderboekhandel, Ganzenmarkt 10, Utrecht. Er worden pepernoten uitgedeeld en er zijn kleurplaten om te kleuren.

*Voorleesmiddag van Sinterklaasverhalen op zo-middag 29 nov van 12u30-15u30 in de Utrechtse Kinderboekhandel, Ganzenmarkt 10, Utrecht.

Inl 030-2322057.

Pingelconcert

In Museum de Stadshof in Zwolle kunnen kinderen zo-middag 29 nov vanaf 13u30 meedoen met het mooiste pingelconcert aller tijden. Eerst worden er onder leiding van Mirjam Slaps muziekinstrumenten gemaakt. Daarna kunnen kinderen oefenen op een door Mirjam Slaps zelf geschreven muziekstuk.

Klinkt het allemaal mooi dan wordt er om 15u45 een concert gegeven in echte pingelpakken. Ook kunnen kinderen, die dat leuk vinden, zich als engel verkleden en samen met een rendier en slee op de foto. (Misschien leuk voor een eigen kerskaart?). En van 16-17u is er ook nog een workshop kerststalletjes maken.

*Muziekinstrumenten maken voor een Pingelconcert op zo-middag 29 nov van vanaf 13u30. Als engel op de foto en kerststalletjes maken van 16-17u voor kinderen van 4-12 jaar. In Museum De Stadshof, Blijmarkt 18-20, Zwolle. De activiteiten zijn gratis op vertoon van een toegangskaart en er hoeft niet te worden gereserveerd. Entreeprijzen: kinderen tot 12 jaar f3,50, daarboven f6,50. Inl 038-4232616.

Monsters

Verschrikkelijke monsters zijn er in het Haagse Museon te zien: een cycloop (een eenogig monster) de verschrikkelijke sneeuwman, een enorme draak en de eenhoorn.

Ook zijn er enge dieren op sterk water te bewonderen en vreemde fossielen. In de werkhoek op wo-middag en zo-middag kunnen kinderen na een bezoek aan al die griezels hun eigen monsters maken. Zo-middag 29 nov en wo-middag 2 dec van 13u30-15u30 kunnen kinderen van 7 t/m 12 jaar een onoverwinnelijke draak maken.

*Ononverwinnelijke draken maken op zo-middag 29 nov en wo-middag 2 dec van 13u30-15u30 voor kinderen van 7 t/m 12 jaar in de Werkhoek van het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Kosten f11 per kind, res 070-3381423.

Dierbare dingen

Daan Dingemans is de directeur van het Dierbare Dingen Museum aan het Ben Onderwegplein. Hij vroeg de bewoners van het plein op te schrijven waarom hun voorwerpen zo dierbaar zijn. Wil je weten waarom Julia Martinez haar blikken vlinder nooit kwijt wil raken? Of wil je horen over de theepot van Daan? Daan Dingemans nodigt ook andere kinderen van 4 t/m 12 jaar uit om hun eigen dierbare voorwerp in de Kindergalerie te laten zien. Neem het mee als je naar het Reispaleis komt, met een kaartje waarop je in twintig woorden vertelt waarom je het nooit zou willen missen. Het wordt in de vitrine gezet en andere bezoekers kunnen het zien terwijl jij `op reis' bent. Ook wordt er nog een foto van het dierbare ding gemaakt samen met de directeur van het Museum.

*Neem je eigen dierbare voorwerp mee naar het Reispaleis, Museum voor Volkenkunde Willemskade 25, Rotterdam. Het Reispaleis is open op wo van 13-17u en za en zo van 11-17u. In de kerstvakantie van 19 t/m 31 dec van di-vr 10-17u en op za, zo en feestdagen van 11-17u. Op eerste kerstdag is het museum dicht. Toegang voor kinderen van 4 t/m 15 jaar f4 en volwassenen f7,50 plus een toeslag van f4 voor het Reispaleis.

    • Tonny Schoemaker