Kevorkian voor moord vervolgd

WASHINGTON, 26 NOV. De omstreden Amerikaanse arts Jack Kevorkian is gisteren aangeklaagd wegens moord, drie dagen nadat op televisie te zien was hoe hij euthanasie pleegde op een ongeneeslijk zieke man. Kevorkian wilde met de uitzending een proces uitlokken.

De gepensioneerde patholoog, die sinds 1990 in 130 gevallen hulp bij zelfdoding verleende, meldde zich gisteren direct bij de politie. Een rechter stelde hem in afwachting van zijn proces op vrije voeten.

In de VS heeft de tv-uitzending het debat over euthanasie en hulp bij zelfdoding een sterke impuls gegeven. Het programma `60 Minutes' van CBS, dat de video-opnames zondag uitzond, is hevig onder vuur komen liggen. De makers van het programma, dat werd bekeken door ruim 15 miljoen mensen, waren volgens critici alleen uit op hoge kijkcijfers.

De openbare aanklager vroeg maandag bij CBS de volledige videobanden op die Kevorkian had gemaakt. CBS had daar slechts fragmenten van uitgezonden met commentaar van Kevorkian, eigen redacteuren en een tegenstander van euthanasie. Na het bekijken van die banden en de rest van het programma waarin Kevorkian erkent dat hij zijn patient gedood heeft, besloot de aanklager de arts in staat van beschuldiging te stellen. Behalve moord legde hij hem ook hulp bij zelfdoding ten laste en het onrechtmatig toedienen van bepaalde medicijnen.