Kabila's kinderen kunnen wachten

BRUSSEL, 26 NOV. President Kabila van Congo brengt een tweedaags bezoek aan Belgie. Hij vroeg de `oompjes' in Brussel om hulp - vooralsnog vergeefs - en liet zijn Congolese fans wachten.

In de ontvangstzaal van de Congolese ambassade zetten de wachtenden nog maar eens een lied in voor `papa Kabila'. Een vijfhonderdtal zorgvuldig geselecteerde leden van de Congolese gemeenschap in Belgie rekende gistermiddag op een ontmoeting met hun president, die om twee uur zou arriveren. Ze waren met bus en trein uit heel Belgie gekomen, gewapend met steunbetuigingen en videocamera's.

Maar papa liet op zich wachten. “Hij komt', verzekert om vijf uur Bers Mbalaka, de schilder van een reusachtig portret van Kabila dat aan een van de muren hangt. “De president kan nu eenmaal niet zijn eigen tijd indelen. En de kinderen van zijn land kunnen wachten.' Opnieuw worden vlaggetjes en volksliederen uitgedeeld en springen de meisjes van het ontvangstcomite in een rij, want “hij komt, hij komt'. Het blijkt weer vals alarm.

President Kabila die voor een tweedaags bezoek in Belgie is, kwam in de eerste plaats voor Westerse politici en zakenlui. Hij zoekt bij “tonton' (oompje) Brussel politieke en economische steun voor zijn land, dat internationaal geisoleerd is en waar een dure oorlog woedt tussen het regeringsleger en rebellen die gesteund worden door Rwanda en Oeganda.

Belgie, dat neutraal wil blijven in het conflict in zijn voormalige kolonie, zit met het bezoek van Kabila in zijn maag. Het wordt nadrukkelijk een werkbezoek genoemd en geen officieel staatsbezoek. Dus geen rode loper of blaaskapel dinsdagavond bij zijn aankomst op het vliegveld. Ook wordt onderstreept dat volgende week in Brussel een delegatie van de Congolese rebellen wordt ontvangen. Een audientie vanmorgen bij koning Albert valt onder het minimum aan protocol. Daarna zou de Congolese president een onderhoud hebben met de regeringstop.

Een indrukwekkende veiligheidswacht is op de been om Kabila te beschermen. Onder zijn ongeveer 12.000 landgenoten in Brussel zijn veel tegenstanders.

Kabila zei gisteren tegenover de Vlaamse radio dat hij wil dat Belgie optreedt als bemiddelaar in het Congolese conflict. “Belgie heeft van meet af aan gezegd bereid te zijn iets te doen als de Afrikanen ons vragen', reageerde vanmorgen een woordvoerder van Buitenlandse Zaken, “maar vooralsnog heeft niemand ons formeel gevraagd op te treden als bemiddelaar. We houden de communicatiekanalen open met de rebellen en met de regering.'

Kabila wil dat Belgie duidelijk stelling neemt en “de agressoren' Rwanda en Oeganda veroordeelt. Maar de Belgische regering zou niet willen ingaan op dat verzoek en evenmin de bilaterale samenwerking willen hervatten. Brussel wil alleen met Kabila samenwerken als hij zijn land democratiseert.

De Congolese president kondigde dinsdag aan dat binnen twee maanden het verbod op politieke partijen wordt opgeheven. Maar hij wil zijn regering niet verbreden - een van de voorwaarden die Belgie stelt.

Veel meer dan foto's zal het werkbezoek niet opleveren. `President Kabila op fotosafari in Belgie' kopte begin deze week een Belgische krant. De foto's zouden bedoeld zijn voor intern gebruik: in eigen land kan Kabila straks zeggen dat hij kan rekenen op Europese steun.

Maar van het Belgische bedrijfsleven kreeg Kabila geen enkele toezegging. Ondernemers hebben hem laten weten niet te willen investeren in Congo zolang er een oorlog woedt. Kabila hield hun voor dat tweederde van het grondgebied niet bezet is en dat hij bereid is te onderhandelen, maar “de anderen blokkeren de onderhandelingen'.

De ondernemers willen echter dat eerst de veiligheid wordt gegarandeerd.

Kabila moest gisteren ook de Europese Commissie met lege handen verlaten. Commissaris Joao de Deus Pinheiro (Afrikaanse zaken) liet weten dat er eerst een staakt-het-vuren en een politieke dialoog moeten komen voor er sprake kan zijn van nieuwe samenwerking. De zeventig ambassadeurs uit Afrika, de Caraibische landen en de Grote-Oceaanstaatjes wachtten gisteren in Brussel ruim twee uur tevergeefs op de president.

In de Congolese ambassade wachtten gisteravond om zeven uur nog altijd de vijfhonderd aanhangers van Kabila. “Het programma is omgegooid want er is een belangrijke afspraak tussen gekomen', verklaart een medewerker van `het protocol'. Maar Jean-Rene Kahenga-Tchungel weet wel beter. “De president moest even rusten in zijn hotel.' Dan wordt duidelijk dat Kabila helemaal niet meer komt: hij is inmiddels op weg naar Gent voor een diner bij de kamer van koophandel. Bers Mabalaka is teleurgesteld: “We hadden hem nog nooit ontmoet, maar zo krijgen we wel een slechte indruk van de president.'

    • Birgit Donker