Italie vernedert volleyballers met recordscore

HAMAMATSU, 26 NOV. Het gehavende Nederland is vanmorgen bij het WK volleybal vernederd door Italie. Het werd binnen een uur 3-0 voor de titelhouder. De ploeg van bondscoach Toon Gerbrands eindigde daardoor als vierde in de poule. Nederland speelt zaterdag in Tokio in de strijd om de vijfde tot en met achtste plaats tegen Spanje. Italie ging door de simpele zege samen met Joegoslavie naar de halve finales.

Nederland werd in de laatste poulewedstrijd volledig weggespeeld door de aartsrivaal en maakte in totaal slechts tien punten (15-2, 15-7, 15-1). Dat betekende de grootste nederlaag in de historie tegen de Italianen. De klap kwam hard aan bij de Nederlanders. Aanvoerder Bas van de Goor bleek meteen na afloop niet in staat commentaar te geven. De tranen stroomden over zijn wangen. “Voor hem moet dit vreselijk zijn', was de reactie van Gerbrands. “Bas is de hele wedstrijd blijven sleuren. Hem valt weinig te verwijten.'

Nederland zat zonder de geblesseerde Richard Schuil in de ploeg helemaal vast en bleek geen moment in staat zich uit de malaise te werken. Gerbrands maakte zichtijdens de time-outs een paar keer flink kwaad, maar ook dat had geen effect. “Je probeert alle wapens uit de kast te halen', legde de coach uit. Hij zei gemengde gevoelens over zijn spelers te hebben. “Ik kan bepaalde dingen best begrijpen, maar aan de andere kant niet accepteren.'

De vervanger van Schuil, Mark Broere, was kansloos tegen het Italiaanse blok. Daarom koos Gerbrands voor een noodoplossing door Broere voor even te vervangen door de 19-jarige Justin Sombroek. Het haalde allemaal niets uit. Nederland wist in de laatste set een schamel puntje te scoren.

Een geconcentreerd Italie maakte snel een einde aan de lijdensweg. Even leek de rampspoed van Nederland nog groter te worden toen spelverdeler Misha Latuhihin in de eerste set onder het net werd geraakt door de Italiaan Bracci. Hij greep naar zijn enkel, maar kon toch verder spelen.

Nederland zal tegen een berg opzien tegen de laatste twee WK-wedstrijden. Gerbrands: “Toch moeten we proberen het hier fatsoenlijk af te sluiten.

Dat is vooral belangrijk voor de toekomst. Ik verwacht ook dat de spelers zich herstellen. Dat zijn ze verplicht. Het zijn profs.'

Joegoslavie werd in Hamamutsu groepswinnaar. De ploeg had vandaag tegen Rusland aan een set genoeg. Dat was in zeventien minuten tijd gebeurd, 15-3. Daarna maakte de eerste keuze van de Joegoslaven plaats voor de B-ploeg en wonnen de Russen de wedstrijd alsnog met 3-1. Joegoslavie speelt zaterdag in de halve finale tegen de nummer twee van de andere poule, Cuba. Italie ontmoet nummer een Brazilie.