INTERNATIONALE BEURZEN

LONDEN Op de Britse effectenbeurs stonden de oliefondsen vanmorgen in de belangstelling na het bericht in zakenkrant Financial Times dat Exxon en Mobil fusiebesprekingen houden. Het aandeel Shell veerde 2 procent op British Petroleum werd 1,6 procent meer waard. De beursgraadmeter van de honderd belangrijkste aandelen op de beurs van Londen (FTSE-100-index) deed het rustiger aan en steeg met 0,35 procent naar 5775,30 punten. Volgens handelaren is de stemming op de beurs nerveus. Tot de in het oog lopende stijgers behoorden ook de telecombedrijven. Zij volgden de koersstijging met 2,8 procent van de Britse marktleider British Telecom.

PARIJS Ook in Parijs was een levendige handel in olieaandelen. Op de Franse beurs steeg het aandeel Esso (onderdeel van de vermeende fusiepartij Exxon) met 9,4 procent in waarde. Branchegenoot Total klom 1,5 procent en Elf Aquitaine 2,3 procent.

Met de grote belangstelling voor oliefondsen is sprake van een derde sector die in korte tijd veel aandacht trekt. Eerder leidden fusiebesprekingen en geruchten daarover tot grote vraag naar aandelen in banken en farmaciebedrijven.

Overigens wist Rhone-Poulenc, het Franse chemie- en farmacieconcern dat deze week bekendmaakte fusiegesprekken te voeren met de Duitse branchegenoot Hoechst, weinig winst te boeken. Het fonds steeg met slechts een half procent, en bleef daarmee achter bij de winst van de toonaangevende CAC-40-index. Deze graadmeter won 1,3 procent op een niveau van 3899,86 punten.

FRANKFURT Op Duitslands belangrijkste beurs steeg Hoechst vanochtend met 0,9 procent. De afgelopen twee dagen hebben beleggers hun winst op dit aandeel verzilverd. Het grote aanbod van stukken drukte de koers. Dat het Duitse farmacieconcern Schering betrokken blijkt te zijn bij de fusiegesprekken zorgde voor een koersstijging van dit aandeel met 1,7 procent.

Aandelen in autofabrikanten profiteerden van de hogere dollarkoers. BMW steeg 4,7 procent, DaimlerCrysler 2 procent. Sachsenring, producent van auto-onderdelen, leverde daarentegen 7,7 procent in na publicatie van onverwacht lage kwartaalresultaten.

De DAX-index steeg vanochtend met 1,7 procent naar 5028,88 punten.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is vandaag licht hoger gesloten. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen steeg met 134,30 punten (0,89 procent) tot 15.207,77.

De winst was te danken aan optimisme in het buitenland over verbetering van de economische situatie in Japan.

De effectenbeurs in Zuid-Korea sloot fors lager. De daling bedroeg 3,8 procent.

De Hang Seng-index in Hongkong boekte 0,5 procent winst. Singapore sloot met een minimale stijging van 0,1 procent.

NEW YORK Beleggers op de effectenbeurs in New York waren gisteren al in vakantiestemming. De handel was een dag voor Thanksgiving Day, waarop Wall Street dicht is, bijzonder dun. De Dow Jones-index sloot uiteindelijk 13,13 punten hoger tot 9314,28.

Naarmate de dag vorderde nam de handel af. Beleggers die hun positie wilden veiligstellen deden dat al vroeg op de dag. Technologiefondsen bleven gevraagd.