Hoechst is complexe firma

ROTTERDAM, 26 NOV. De Duitse en Franse chemiereuzen Hoechst en Rhone-Poulenc willen fuseren. Doel: versterking in life sciences farmaceutische producten voor mens en dier en gewasbescherming.

Hoechst Group, dat vanuit het Duitse Frankfurt opereert is een zeer complexe onderneming, die in veel sectoren actief is. Belangrijkste poot is Hoechst Marion Roussel, dat geneesmiddelen maakt. Behring Diagnostics maakt producten voor medische diagnostiek, AgrEvo gewasbeschermingsmiddelen. De activiteiten op het gebied van veterinaire farmaceutische producten zijn ondergebracht bij Hoechst Roussel Vet. Puur chemische bulk wordt gemaakt door Celanese, terwijl Trevira is gespecialiseerd in polyester producten. Het onderdeel Ticona maakt zogeheten technische polymeren en Messer industriele gassen. Herberts tenslotte is actief op het terrein van verven en lakken.

Op 1 juli vorig jaar is Hoechst officieel een holding geworden, twee maanden later volgde notering aan de beurs van New York. Al enkele jaren geleden heeft Hoechst vergaande hervormingen ingezet die moeten leiden tot een fors hogere marktwaarde van de onderneming die door duurzame groei moet worden bereikt. En die groei moet vooral plaats vinden bij de belangrijkste activiteiten, de farmacie in het bijzonder.

Ook de raad van bestuur heeft na de omvorming tot holding een andere taak gekregen. De afzonderlijke leden geven niet langer leiding aan een van de negen divisies, maar houdt zich nu bezig met activiteiten op de lange termijn. De negen divisies zijn autonoom verantwoordelijk voor hun eigen zaken. Elk van die negen eenheden heeft inmiddels een eigen rechtspersoon gekregen.

De totale omzet van Hoechst over de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg 32,966 miljard D-mark, waarvan een derde wordt gerealiseerd door Hoechst Marion Roussel. Het bedrijf wil in de toekomst de wereldmarkt op vanuit de Verenigde Staten. In New Jersey wordt de R&D gebundeld.