Hoe het net zich sloot rond Pinochet

MADRID, 26 NOV. Ruim twee maanden duurt de kwestie-Pinochet. Gisteren werd bekend dat hij nog niet terug mag naar Chili. Over een eventuele uitlevering aan Spanje moet nog worden beslist. Een overzicht van de ontwikkelingen sinds de oud-dictator in Engeland aankwam voor een onschuldige operatie en zijn hoofd hiermee onbewust in een wespennest stak.

22 sept. De 82-jarige Augusto Pinochet arriveert in Engeland voor een rugoperatie.

5 okt. Pinochet drinkt thee met de voormalige premier van Groot-Brittannie, Margaret Thatcher. Later zou Thatcher er voor pleiten Pinochet vrij te laten.

9 okt. De oud-dictator ondergaat een hernia-operatie in een Londense prive-kliniek.

16 okt. De twee Spaanse onderzoeksrechters Balthasar Garzon en Manuel Garcia Castellon vragen om uitlevering, als gevolg waarvan een

internationaal arrestatiebevel tegen Pinochet wordt uitgevaardigd. De Spaanse justitie heeft 94 aanklachten wegens genocide, terrorisme, moord en marteling. De Chileense generaal wordt niet opgesloten in een politiecel maar moet onder permanente politiebewaking in de Londense kliniek blijven.

17 okt. Chili tekent formeel protest aan tegen de arrestatie van zijn oud-staatsman, omdat Pinochet diplomatieke onschendbaarheid zou genieten.

22 okt. De advocaten van Pinochet maken voor het Britse Hooggerechtshof bezwaar tegen de arrestatie van hun client, wegens de vermeende immuniteit van Pinochet.

28 okt. Het Hooggerechtshof honoreert het beroep op onschendbaarheid van de oud-dictator en verklaart het arrestatiebevel onrechtmatig. Maar het Hof bepaalt daarnaast dat Pinochet nog wel `in detentie' moet blijven in verband met een eventueel hoger beroep. Het openbaar ministerie maakt nog diezelfde dag bekend beroep aan te tekenen bij het House of Lords, de hoogste beroepsinstantie.

30 okt. De hoogste rechter in Spanje verklaart zich bevoegd om over Pinochet te oordelen in het geval hij wordt uitgeleverd.

25 nov. Pinochet viert zijn 83ste verjaardag.

25 nov. De Law Lords in het Britse Hogerhuis oordelen dat de arrestatie van Pinochet rechtmatig is geweest.

Nu dit eenmaal is vastgesteld, kan begonnen worden met waar het echt om draait: de uitlevering van Pinochet. Jack Straw de Britse minister van Binnenlandse Zaken, moet beslissen of hij een procedure begint om de oud-dictator uit te leveren.