Het dashboard als uitstalkast

Er zijn 120 Halfords-winkels in Nederland. Inl. over dichtstbijzijnde vestiging: 0318-559111

Auto-accessoires vormen een geliefd sinterklaascadeau, maar het maken van een keus wordt steeds lastiger. De varieteit is breed, de prijzen lopen sterk uiteen.

De nieuwe Volkswagen Beetle heeft een klein vaasje met plastic bloemen aan het dashboard dat herinneringen oproept aan de jaren vijftig. Het was een van de weinige auto-accessoires in die tijd, naast stuurhoes kokosmat, voorruitverwarming en het fotolijstje met het opschrift `Denk aan mij'. “Daar verkopen wij er trouwens nog ettelijke duizenden per jaar van, in verschillende vormen. Dat lijstje heeft alle rages overleefd' zegt Jan van den Ham, sales manager bij de gigant in fiets- en auto-accessoires Halfords, het oorspronkelijk Britse bedrijf dat in 1973 de oversteek naar het continent maakte.

Een betaalbaar aardigheidje is een dop voor een trekhaak in de verschijning van de kerstman. “Die komt overigens pas na 5 december in de verkoop, want we moeten de Sint met respect behandelen', zegt Van den Ham. De anti-statische strip, die al decennia lang als een ultra-dunne spatlap onder de auto hangt is er nog altijd en een mogelijk alternatief, maar heeft nu een sleutelhanger als concurrent. Die zorgt ervoor dat er geen sprake meer is van een pijnlijke schok bij het uitstappen. Een lampje geeft aan dat de elektrostatische lading van het lichaam is afgevoerd.

“Wat ook erg in opkomst is, zijn dingen die worden afgekeken van de rally- en race-sport', aldus Van den Ham. “Vierpuntsgordels bijvoorbeeld en pedaalsets van aluminium met een antislipprofiel. Maar ook is er vraag naar verfsprays om de remklauwen een kleurtje te geven. Die kun je tegenwoordig goed door de erg open, licht metalen velgen heen zien.' Gaat het bij dergelijke `hebbedingetjes' om het uiterlijk, veel accessoires zijn functioneel en comfortverhogend. Zo is er behalve het bekende traliehek nu ook een speciale veiligheidsgordel voor de hond en een kunststof plaid die de achterbank beschermt tegen vuil en haar.

Voor iemand die zijn halve leven in de auto doorbrengt is er een mobile portfolio, ofwel een zogeheten organizer voor op of aan de passagiersstoel. Het is een opvouwbaar kantoortje, waarin mappen pennen, de agenda, de mobiele telefoon, de boterhammendoos en het kladblok een vaste plaats hebben. In een geringer formaat is er ook een zonnekleporganizer. De dashboardmat, die voorkomt dat losse spullen hinderlijk aan het schuiven gaan, loopt ook goed. Veel vraag is er ook naar een handsfreeset voor de mobiele telefoon, die heel eenvoudig zelf te monteren is. De oordop bevat daarbij een speaker en een microfoon zodat de medeweggebruiker de indruk krijgt dat zijn buurman in zich zelf zit te mompelen.

“Een topper is de life hammer', zegt Van den Ham. “Het is een hamertje waarmee je de ruiten van binnenuit kunt verbrijzelen voor het geval je te water raakt of bekneld komt te zitten. Aan het andere eind zit een vlijmscherp mes waarmee je gordels kunt doorsnijden.' Een ander typisch rage-artikel is de `halogeenlamp blue'. Deze koplamp geeft ongeveer hetzelfde licht als dat van sommige zeer dure auto's, die zijn uitgevoerd met `dubbelellipsoidlampen', die zijn gebaseerd op het principe van gasontlading. “Het heeft even geduurd voordat die leverbaar waren omdat ze geen E-keurmerk hadden. Maar nu ze dat wel hebben zijn ze nauwelijks aan te slepen.'

Goed gaat het ook met de binnen- en buitenthermometers met vorstalarm. Voor de mobiele telefoon zijn er talloze houders - ook voor op de fiets - tot in de `united colours' van Benetton. Voor mensen die het lastig vinden om achteruit in te steken is er een parkeerlens, die op de achterruit zit en laat zien hoe groot de resterende afstand tot de andere bumper nog is.

Makkelijk ook is een vergelijkbaar optisch hulpmiddel op de voorruit, waardoor de chauffeur zijn hoofd niet meer plat over het stuurwiel hoeft te leggen om te zien wanneer het hoge verkeerslicht op groen springt. Hij ziet het nu via een hoekje.

De audio-afdeling is een verhaal apart. Na de introductie van het Radio Data System dat van gebied tot gebied de zenders `zelf opzoekt en inbreekt' voor verkeersinformatie, is een volgende stap de Digital Audio Broadcasting, die het geluid in digitale kwaliteit doorgeeft, een volgende generatie radio's. Op cd-gebied is de jukebox van Pioneer interessant. Hij kan 51 cd's bevatten, maar is uit te breiden tot 204 stuks. “Ik weet niet of dat gewicht consequenties heeft voor de wegenbelasting', zegt Van den Ham. JVC heeft ook een nieuwtje. Het is een autoradio, die bovendien minidiscs en cd's kan afspelen, een apparaat dat f1.499 kost, inclusief afstandbediening. Er was overigens al een `pienter pookje' voor op het dashboard, waarmee de chauffeur zijn radio kan bedienen zonder in het vooronder te tasten en het zicht op de weg te verliezen.

Voor de zeer bemiddelde Sint is er nog de Philips Carin die kaartlezen overbodig maakt. Bij vertrek wordt de bestemming ingetikt en een combinatie van een cd-rom en een navigatiesysteem dat zijn informatie van een netwerk van satellieten betrekt, brengt de chauffeur probleemloos naar zijn bestemming. Het apparaat laat op een schermpje zien waar de reis heen gaat of - indien gewenst - vertelt het de chauffeur. Tot voor kort kostte deze accessoire nog bijna f7.000, nu wordt de Carin voor nog geen f6.000 gemonteerd. Een echte, betrokken reisgenoot die alleen in de file zwijgt.

    • Bram Pols